120 години празнува читалището в с. Полско Косово

Култура Концерти 24.11.2019 | 11:11ч.

120 години от своето създаване отбеляза читалището в село Полско Косово. Повече от век, то продължава да е сред огнищата на родовата памет в областта.

За доброто настроение на публиката се погрижиха певците и танцьорите от „Косовски Авлиги“, „Боровски ритми“, „Беленска китка“, както и децата от танцов състав „Косовче“, а репертоарът им включваше множество фолклорни изпълнения, сред които „Тръгнала е малка мома“, „Донке ле“, „Стамена“, „Тракийска китка“, „Джангурица“, „Дьортаяк“ и още много други. Кулминацията в празничната програма беше участието на Райко Кирилов, който зарадва присъстващите с едни от най-обичаните си песни, а всеки желаещ можеше да се включи в извилите се кръшни хора.

Присъстващите се запознаха в детайли с историята на читалището. Сред фактите, които бяха посочени от направената ретроспекция са, че още през 1936 г. се създава читалищен хор, а в средата на 70-те години на миналия век се учредява и танцовия състав. Отчетено беше също, че през 2015 г. е открит Център за културни мероприятия, което се е случило благодарение на Програмата за развитие на селските райони. Представен беше и ръкописният устав на читалището.

Сред официалните гости бяха заместик-областният управител Валентин Колев, кметът на община Бяла Димитър Славов, кметове на кметства, както и Мануела Симеонова, експерт от Регионален център „Читалища“ – Русе и член на Върховния съвет на Съюза на народните читалище в България, която отличи председателя на читалищното настоятелство Иванка Маринова с грамота и медал.

Още от Култура

Още от Концерти

© 2019 Thesite All rights reserved!