20-и Юбилеен Виенски Икономически Форум (VEF)-голямото признание за успеха на тази българска инициатива във Виена

Балната зала на Виенското кметство ще бъде домакин за повече от двеста участници от над 40 държави на юбилейното 20-то издание на Високия форум на 13 ноември 2023 г.

 

Представители на икономиката и политиката от най-висок ранг от Региона на Виенския Икономически Форум (VEF)  “От Адриатическо до Черно море”, от Европа и от други континенти, ще участват в юбилейното 20-то издание на Виенския икономически форум(VEF), който ще се проведе в Балната зала на Виенското кметство.

 

На 13-и ноември 2023 г. политици, икономисти и дипломати от най-висок ранг ще присъстват на бляскавия юбилей на престижния Виенски икономически форум, който в продължение на две десетилетия ги събира като мост между икономиката и политиката, с цел развитие на регионалната икономика и консолидация на региона чрез диалог и конкретни икономически проекти между Изтока и Запада, между Централна Европа и Югоизточна Европа,със специален акцент на държавите от Западните Балкани.

 

Добил известност като незаменима Платформа на визионери в сърцето на Европа, VEF посвещава и тазгодишното си издание на търсенето на прагматични отговори за регионалното икономическо развитие,така необходими в рамките на турбулентното време в което живеем. Мотото на събитието е „Продължаваме да изграждаме икономически мостове в тези трудни времена“.

 

Събитието ще бъде открито от Посланик д-р Елена Кирчева,основател на VEF по времето на нейния мандат като български посланик в Австрия (2001-2005),член на управителния съвет и Генерален секретар на VEF, от висш представител на град и община Виена,, както и от министъра по европейските и конституционните въпроси на Австрия Каролине Едщадлер.

Специално приветствие ще произнесат бившият федерален канцлер на Австрия и ревностен поддръжник на VEF д-р Волфганг Шюсел и почетният президент на Виенския икономически форум инж. Гюнтер Рабенщайнер. След официалното откриване на събитието са планирани три пленарни сесии.

 

Първата сесия е посветена на предизвикателствата, свързани с икономическа и финансова стабилност на Европа и региона. Водещият доклад ще бъде на финансист №1 в Австрия федералният финансов министър д-р Магнус Брунер, който отговаря и за дигитализацията в алпийската република.

Много интересни обещават да бъдат и докладите на д-р Лиляна Павлова -дългогодишен вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) като представител на България и на вицепрезидента на Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD) г-н Марк Боуман.

Очаква се в дискусията да се включат участници  от най-висок ранг, сред които представители на икономиката и политиката от Турция, Албания, Латвия, Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Косово, Гърция, Словения, както и шефката на Австрийския институт за икономически изследвания проф. д-р Барбара Колм.

 

Втората сесия ще премине под мотото “Да действаме заедно с отговорност за европейското бъдеще на региона” с акцент върху секторите инфраструктура, енергия, цифрови технологии, иновации.

Сред лекторите са министърът на климата и енергетиката на Латвия, българският министър на икономиката и индустрията, водещи икономисти от Австрия, Словения, Северна  Македония, Косово, както и от международни организации и институции.

 

Третият панел се очаква да е също много горещ. При него участниците  ще могат да участват в дискусия и задават въпроси направо на отговорните за вземането на решения действащи политици. Под мотото:„Ask the decision makers“, ще дискутират еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони, премиерите на Албания, Босна и Херцеговина,  България, Косово, Молдова, Северна Македония -  съответно Еди Рама, Боряна Кришчо, Николай Денков, Албин Курти, Дорин Речан, Димитър Ковачески.

 

Специален гост ще бъде политологът Иван Кръстев, председател на УС на Център за либерални стратегии София и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена (IWM Vienna).

 

Черешката на тортата,както винаги ще бъде годишната награда на форума. В рамките на конференцията активни членове и партньори на VEF със съществен принос за развитието на  регионалната икономика  традиционно се удостояват с „Viennа Economic Forum Annual Award ”. За юбилея обаче ще бъде номиниран нoсител на този престижен приз “За цялостната подкрепа на дългогодишното и много успешно развитие на VEF“ през годините.

 

Генералният секретариат на VEF, със седалище във Виена,организира ежегодните редовни издания през месец ноември в австрийската столица, а в течение на календарната година се организират конференции, форуми и кръгли маси в някоя от 13-те държави- членки на ВЕФ под надслов Vienna Economic Talks (Виенски икономически разговори).

 

 

Kontakt:

Vienna Economic Forum

Prinz Eugen Strasse 58/4-5

1040 Wien

Österreich

Tel.: +43 1 714 10 14

Fax: +43 1 714 10 14 19

E-mail: office@vienna-economic-forum.com

http://www.vienna-economic-forum.com

 

Още от Актуално

Още от Предстоящи събития

© 2019 Thesite All rights reserved!