21 концерта ще включва програмата на ММД

Култура 23.01.2020 | 11:01ч.

21 концерта ще бъдат включени в юбилейното, 60-то издание на фестивала Мартенски музикални дни, което ще се проведе между 13 и 29 март тази година. Програмата беше приета днес на сесия на Общинския съвет с пълно единодушие. 350 000 лева ще бъде бюджетът на тазгодишното издание на ММД. Директорът на Русенска опера Иван Кюркчиев, който е и общински съветник поиска точна разбивка за разходите по ансамбли. По думите на колегата му Орлин Дяков създадената истерия през есента не е била необходима. Според него е било по-добре да се намери компромисен вариант между двата екипа, а работата е била малко на инат.

По време на дебата беше направено предложение дългогодишният директор на фестивала Ива Чавдарова да бъде обявена за почетен гражданин на град Русе.

Над 500 участници от 10 страни ще излязат на фестивалната сцена. В програмата ще се включат музиканти от Германия, Франция, Румъния, Великобритания, Италия, Литва, Словения, Корея, Армения и България. На фестивалната сцена своя български и фестивален дебют ще направят млади и изключително талантливи артисти като английския вокален ансамбъл “The Queen’s Six”, френския виолончелист Ксавие Филипс, блестящият български тромпетист Мирослав Петков, обоистът Ясен Енчев, атрактивния немски перкусионист Алексей Герасимец и др. Няколко са премиерите включени в програмата на фестивала. Сред тях са операта „Мефистофел“ на Държавна опера – Русе, програмите които ще представят ансамблите „Мюзика Нова“, Юри Башмет и Московски солисти и британския вокален ансамбъл „The Queen’s Six”.

Своето специално място във фестивалния афиш ще заемат и най-успешните на националната и международна сцена български състави и артисти, представители на различни генерации именити музиканти, сред които Минчо Минчев, Емил Табаков, Пламен Джуров, Драгомир Йосифов, Йордан Камджалов, Светлин Русев, Евгени Божанов, Пламена Мангова, Софийската филхармония, Националният филхармоничен хор „Св. Обретенов“, Камерният ансамбъл „Софийски солисти“, Струнният квартет „Фрош“ и др. С два концерта на Русенския фестивален оркестър под диригентството на Маестро Емил Табаков ще отбележим и 10-та годишнина от неговото основаване през 2010 година. Фестивалният оркестър е един уникален за фестивалната практика в България продукт, плод на сътрудничеството ни с НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, проект, който със своята атрактивност и класа привлича всяка година в Русе десетки елитни български музиканти от цял свят, голяма част от които родени в Русе и възпитаници на Русенското училище по изкуствата.

Фестивалът Мартенски музикални дни е основан през далечната 1961 година, фестивалът превърна Русе в Дунавска музикална столица на България, в място за срещи на елитни артисти от световната и европейска музикална сцена.  Възходът на Русенския фестивален подиум през тези 60 години са споделяли именити артисти от цял свят, сред които такива велики личности в музиката на 20 и 21 век като Д. Шостакович, К. Мазур, Г. Рождественски, В. Нойман, Ю. Темирканов, Сър Н. Маринър, Ю. Башмет, Г. Кремер, М. Майски, К. Пендерецки, Паул Бадура Скода, П. Галоа, Жорди Савал и др. 

 

Още от Култура

© 2019 Thesite All rights reserved!