3 дни остават до края на гласуването в конкурса за любимо дърво на Европа

Кокнурси 27.02.2020 | 10:02ч.

Изтичат последните дни, в които може да се гласува за конкурса "Европейска дърво на годината". Гласуването продължава до 29 февруари на интернет страницата www.treeoftheyear.org. До момента за 16-те финалиста са подадени над 232 хил. гласа от цяла Европа. Съгласно регламента на конкурса от 23 февруари броят на гласовете за всяко дърво е скрит. 
Българският участник в надпреварата е 500-годишният летен дъб от търновското Ново село, който привлича вниманието и събира под клоните си не само жителите на селото, но и гостите му. От началото на гласуването за европейско дърво на годината през февруари, инициативна група от местни жители обедини усилията си в информационна кампания за вековния дъб, чрез която да достигнат до възможно най-много хора и да привлекат подкрепа за обичаното от тях дърво. В момента тече и конкурс за детска рисунка на тема "Любими вековни дървета", в който до 1 март 2020 г. могат да се включат деца и младежи до 18 г. С него организаторите от Ново село целят да популяризират участието на дъба в европейската надпревара, както и да насърчат малките да обичат и опазват дърветата като символ на родовата памет, бит и култура. Тази година конкуренцията е силна и въпреки събраните до 23 февруари над 9700 гласа за новоселския дъб, българският фаворит заемаше 16-о място в класирането. Затова и кампанията в негова подкрепа през тези последни дни е от значение за крайното място, което той ще заеме.
Във временното класиране преди скриване на гласовете с над 34 хил. гласа водеше Худобинският бор в Чехия – пазител на наводненото село, унищожено заради изграждането на язовир, следван от почитаната като светиня Самотна топола в калмикските степи в Русия, за която се носи предание, че е засадена в началото на 20. век от будистки монах, и от красивото гинко в Дарувар, Хърватия – символ за влюбените. 
Кой е победителят и как се подреждат останалите подгласници в класирането ще научим на 17 март, когато ще се проведе церемонията по награждаване в Европейския парламент в Брюксел. Нейни домакини тази година ще бъдат евродепутатите Лудек Нидермайер и Михал Визик.

Още от Кокнурси

© 2019 Thesite All rights reserved!