340 души посетиха през уикенда Ивановските скални църкви и Средновековния град Червен

340 души са посетили през последните дни двата обекта на открито на Регионалния исторически музей – Средновековният град Червен и Ивановските скални църкви. Отварянето на обектите стана възможно след разхлабването на противоепидемичните мерки и издадената заповед на министъра на здравеопазването. 110 души са посетили Ивановските скални църкви, а през археологическия резерват при с. Червен са преминали 230 посетители. Това са добри показатели с оглед на продължаващото извънредно положение и притесненията на хората да пътуват и да излязат от социалната изолация, която бе наложена заради COVID 19, коментираха от РИМ - Русе. Очаквано, най-голям е броят на посетителите от Русе. След тях се нареждат гости от Разград, Варна и Плевен. Отчетените данни са реалните хора, посетили двата музея открито, но екскурзоводите разказват, че раздвижване се забелязва и около обектите, където хората са били доста по-многобройни – повече от 1 000 човека.

Отварянето на Ивановските скални църкви и Средновековен град Червен се случва при стриктно спазване на разпоредбите на заповедта на Министъра на здравеопазването. Създадени са условия за еднопосочно движение, указано със стрелки, а музейните работници са снабдени с маски, ръкавици и дезифектанти. Местата за хранене до Ивановските скални църкви и Средновековния град Червен също са отворени за посещение, което улеснява туристите при планирането на дневната им програма.

В петък, събота и неделя (15 - 17 май) Иваново отново ще бъде отворен за посещение. Средновековният Червен вече работи без почивен ден от 9.00 до 18.00 ч. От петък ще заработи и градската експозиция на открито - римска крепост „Сексагинта Приста“. През изминалата седмица музейните служители бяха ангажирани изцяло с подготовката на обекта за предстоящото му отваряне. „Сексагинта Приста“ ще работи през цялата седмица от 9.00 до 17.30 ч. без почивен ден при стриктно спазване на правилата.

Още от Туристически дестинации

© 2019 Thesite All rights reserved!