4 октомври – Световен ден за защита на животните

04.10.2023 | 08:10ч.

На 4 октомври се отбелязва Световният ден за защита правата на животните.

Решение за отбелязването му е взето през 1931 г. на международния конгрес на Движението за защита на природата във Флоренция, Италия. Насочва вниманието на хората по света към бедстващото състояние на животинския свят на нашата планета.

Идеята за Световен ден на животните започва с немския писател и издател Хайнрих Цимерман през 1925 г., когато организира първото такова събитие в Берлин. В последствие, през 1929 г., датата на 4 октомври е установена като официалният ден за тази инициатива. Начално, тя намира последователи в Германия, Австрия, Швейцария и Чехословакия.

След години на неуморна работа, Цимерман успешно предлага и приема 4 октомври като Световен ден на животните по време на конгрес на световни организации за защита на животните във Флоренция през 1931 г. Тази дата бива избрана, защото тя съвпада с празника на Свети Франциск от Асизи, покровител на екологията и животните.

Световният ден на животните, провеждан на 4 октомври, е единственият ден в годината, в който се подчертават проблемите, свързани с животните по света, без специфично фокусиране върху определени видове. Този ден ни дава възможност да изразим нашата обич и уважение към животните и да направим нещо специално, за да ги почетем. Световният ден на животните обединява движението за защита на животните и го превръща в глобална сила за промяна.

Източник:  TVN

Още от

© 2019 Thesite All rights reserved!