63-ият Музикален фестивал „Мартенски музикални дни“: 24 събития, надхвърлящи географските и творчески граници в изкуството

Със звезден старт ще започне тазгодишното, 63-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, организиран от Община Русе под патронажа на Министерството на културата. Подробната програма на фестивала, в т.ч. и съпътстващите събития, бе представена от зам.-кмета Енчо Енчев, основния организатор и член на програмния съвет Ива Чавдарова и директора на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ Мария Дуканова.

На 15 март на фестивалната сцена за първи път в Русе световнопризнатото българско сопрано, възпитаник на НУИ “Проф. Веселин Стоянов” - Красимира Стоянова, ще участва в изпълнението на една от най-великите музикални творби на всички времена – прочутият „Реквием“ от Джузепе Верди. Рамо до рамо с нея ще застанат и младите и изключително даровити български оперни певци със завидна за възрастта им международна кариера Деян Вачков (бас), Милен Божков (тенор) и Виолета Радомирска (мецосопран). В мащабната продукция се включва и единственият по рода си на Балканския полуостров Фестивален оркестър, създаден преди 14 години. Той събира настоящи и бивши възпитаници на Музикалното училище в Русе, а тази година специално за фестивала в града ще пристигнат инструменталисти, градящи кариери в Германия, Испания, Сингапур, Египет, Великобритания, САЩ, Австрия, Колумбия и Оман. Над 80 музиканти и 60 хористи от Фестивалния хор, включващ смесения хор на Русенската опера, участници от Хор „Дунавски звуци“ и солисти на Русенската опера, подготвени от Стелияна Димитрова-Хернани, ще събере първият концерт от фестивала, дирижиран от родения в Русе голям български композитор и диригент Емил Табаков.

„Този концерт е една сбъдната 10-годишна мечта“, отбелязват организаторите.

Едно от най-големите събития в тазгодишното издание е премиерата на балета в 2 действия „Калиопа“, чиято музика е дело на маестро Табаков, а либретото – на Александър Малчев, също роден в Русе. След като през 2023 г. зрителите се насладиха на музиката, тази пролет за първи път балетът на Държавна опера – Русе ще изпълни тази хореографска творба, дело на големия руски балетмайстор Константин Уралски.

Фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют в България ще направят изключително атрактивният квартет „Trombone Attraction“ от Виена, френско-белгийският струнен квартет “Danel“ с изцяло класическа програма, както и трио “Abstrakt” от Германия, които ще изпълнят премиерно и композиции на Божидар Спасов по случай 75-годишината от рождението му. Още една премиера на български композитор ще предложи фестивалът на 21 март – Вторият клавирен квинтет на В. Казанджиев, в изпълнение на един от най-добрите български струнни квартети „Фрош“ и талантливата пианистка Гергана Несторова.

Джазмените Веселин Веселинов Еко и Милен Кокушаров са подготвили вълнуваща джаз вечер за феновете, а Албена Данаилова (цигулка), Надежда Влаева (пиано) и Александър Сомов (чело) ще покажат класа в едно рядкосрещано музикално сътрудничество с изпълнения на Пиацола, Буланже и Равел.

Саксофонният квартет Signum се завръща на фестивалната сцена, за да представи своя нов албум Chameleon, в който продължават реабилитацията на саксофона на класическата музикална сцена.

Звездни гала-вечери очакват гостите на фестивала, избрали да се насладят на Любовните дуети на русенския цигулар Светлин Русев и прочутата корейска пианистка Йоръм Сон, които ще имат и втора съвместна изява заедно с Красимира Стоянова на 18 март.

Симфоничният оркестър на БНР и маестро Георги Димитров ще изпълнят творби на Шостакович, Прокофиев и Хачатурян със солист изгряващият Емануил Иванов, който подготвя и самостоятелен рецитал като част от фестивалната програма. Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Константин Добройков ще си партнира със звездните Минчо и Николай Минчеви, а по случай 30- годишнината от основаването си изключително професионална програма е подготвил и русенският хор „Проф. В. Арнаудов“ с диригент Свилен Димитров.

По традиция фестивалът дава възможност за изява и на най-младите таланти – победителите в Международния музикален конкурс за класическо пеене, клавирна и камерна музика“Франц Шуберт“, чието последно издание бе изключително силно.

63-ото издание на МФ „Мартенски музикални дни“ завършва с участието на нашумелия грузински пианист Гиорги Гигашвили като солист на Русенската филхармония под диригентстовото на Димитър Косев.

Основни спонсори и дарители на фестивала са А1 България, ОББ АД, Инвестбанк АД, „Овергаз Инк“ АД, „Дунарит“ АД, „Гамаконсулт“ ЕООД, „Булмаркет“ ДМ ЕООД, „Линамар Лайт Метълс Русе“ ЕООД, „Дунавтурс“ АД,  БТБ България АД, Хотел „Дунав плаза“, ВИК ООД - Русе, „Общински пазари“ ЕООД, Винарска изба „Нисово“.

Партньори са Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Русенската художествена галерия, ОП „Русе Арт“, РИМ – Русе, РБ „Л. Каравелов“, Радио Русе.

       Основни медийни партньори на фестивала са БНР, БТА, БНТ, Радио Русе, РТВЦ – Русе, TV1, Live7 TV, сайтовете Impressio и Podium, и русенските печатни и електронни медии.

       Билети за концертите от програмата на фестивала могат да се закупят на касата на Държавна опера – Русе и през онлайн платформата Eventim.

 

За повече информация: https://marchmusicdays.bg/bg и www.facebook.com/marchmusicdays/

Още от Русе

Още от Предстоящи събития

© 2019 Thesite All rights reserved!