Балерината Мария Николова – за любовта към балета и избора да остане в Русе

Мария Николова е родена на 28.06.1996 в Стара Загора. През 2015г завършва Националното училище за танцово изкуство – София в класа на Иванка Касабова . През годините си на обучение е участвала в спектакли на Софийска опера и балет и балет Арабеск. През 2014 е удостоена с отличие Втора степен на балетния конкурс „Анастас Петров“ – Добрич, а през същата година взима участие и в Международният балетен конкурс във Варна. От 2015 Мария Николова е член на балетната трупа на Държавна опера-Русе. В репероарът и влизат ролите на Жизел (“Жизел”), Аврора (“Спящата красавица”), Снежанка (“Снежанка и седемте джуджета”), Повелителката на дриади те (“Дон Кихот”) както и други солистични и ансамблови изпълнения.

Мария, кога се запали по балетното изкуство?

Всъщност аз никога не съм искала да бъда белрина, балетът ме намери сам. Когато бях малка обичах да танцувам, съчинявах си танци вкъщи и изнасях малки спектакли пред моите родители, а на въпроса- Какво искаш да танцуваш? отговарях с “не знам”. Затова ме записаха на модерен балет, но с течение на обстоятелствата попаднах в групата по класически балет и честно, в началото изобщо не ми харесаше. Първата ми учителка- Алла Ангелова, беше тази която ми показа колко трудно, но прекрасно е това изкуство и запали пламъчето което гори в мен и до днес.

Кое беше най-голямото предизвикателство за теб през годините?

Най-голямото предизвикателство за мен беше, а и все още е, да преодолея себе си. Да не се отказвам когато е трудно и отново,и отново да се връщам в залата. Това е ежедневна вътрешна борба за осъвършенстване, никога не си достатъчно добър, винаги има какво да се доизработи, но този стремеж ни кара да се развиваме.

Предстои ви премиера на спектакъла „Зле опазеното момиче“, в който ти ще влезеш в главната роля. Разкажи ни малко повече за това заглавие, тъй като то не е поставяно до сега на русенска сцена.

Това е един от най-старите поставяни балети достигнали до нас. Постановчик е френският балетмайстор Жан Добервал. Либретото е вдъхновено от истинска случка и реално съществуващи хора. Интересно е, че във времето на премиерата през 1789г , героите вдъхновили създаването на балета са били съвременници на зрителите в салона. Зле опазеното момиче е пъстър и много забавен спектакъл които със сигурност ще се хареса на русенската публика.

В биографията ти прави впечатление факта, че си била в балет „Аребеск“, имаш редица награди спечелени през последните години. Защо избра да продължиш кариерата си в Русе?

Да, като ученичка съм взимала участие в спектакли на балет Арабеск и Софийска опера и балет. Веднага след завършването си постъпих на работа в трупата на Държавна опера Русе по покана на тогавашния директор на балета Силвия Томова. Реших да остана, защото тук намерих един богат репертоар и изключително приемствен и сплотен колектив.

Помниш ли първата си роля в Русе?

Първият ми спектакъл в Русе беше Дон Кихот, участвах в ансамбъла, с времето имах възможността да играя и по-солистични партии минавайки през целия репертоар които подържа Русе, но първата ми главна роля беше миналата година- Жизел.

Кой е любимият ти сценичен образ?

Жизел. Не само защото беше първият за мен, но и заради това че е толкова дълбок и интересен, беше удоволствие да се превъплатя в тази роля.

Още от Култура

Още от Интервюта

© 2019 Thesite All rights reserved!