Богата на събития програма е предвидена за 6 май - Празника на Русе

Четири дни ще продължат събитията, посветени на Празника на Русе – 6 май

Началото ще бъде на 3 май в библиотека „Любен Каравелов“, където от 17:30 часа ще бъде представена изложбата „През обектива на старите русенски фотоателиета“. Тя се организира съвместно от библиотеката и Сдружение „РусчукБГ“.

На 4 май от 19:00 часа в Доходното здание ще се състои гастролът на ансамбъл „Българе“, които ще представят фолклорния си спектакъл „Паисий“, предаде Русе Медиа.

На 5 май от 10:00 часа Дунавската задруга на народните художествени занаяти ще направи Ден на отворените врати на ул.“Витоша“ 18. От 18:00 часа Художествената галерия отбелязва своята 90-годишнина със събитието „Диалози между поколенията“. От 20:00 часа на площада пред общината ще има концерт на дует „Ритон“.

Най-богат на прояви ще бъде самият 6 май, като от 9:00 до 18:00 часа ще има Ден на отворените врати в Историческия музей. От 9:00 часа започва празничната Света литургия в храм „Св. Георги“, а от 10:30 до 12:30 часа пред Паметника на Свободата ще бъде отворен павилион с военни униформи, старо оръжие и предмети на бита от Русе след Освобождението. Инициативата е на Дружество „Традиция“ и НЧ „Стефан Караджа 2018“ – Русе.

В 11:30 часа пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война ще започне тържествената церемония по полагане на венци и цветя по повод 6 май – Ден на храбростта и Българската армия. От 12:00 часа на площад „Хан Крум“ ще се състои хепънинг на НУИ „ Проф. Веселин Стоянов“, а отново от 12:00 часа пред Доходното здание операта прави традиционния си концерт с участието на публиката „Русе дирижира операта“, воден от диригента Димитър Косев.

От 13:00 часа пред Паметника на Свободата актьорите от Драматичния театър организират „Ловци на театрални съкровища“, където наградите ще бъдат подаръчни ваучери за спектакли.

В 13:30 часа пред Съдебната палата ще се играе представлението за най-малките „Трите прасенца“ на Кукления театър.

От 16:00 часа отново пред съда Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ ще направи хоротека, а от 16:00 до 18:00 часа в Парка на младежта ще има празник с участието на актьорите от Куклен театър – Русе и изпълнители от ОбДЦКИ и ОМД – Русе.

От 17:00 часа пред Доходното здание ще свирят музикантите от Биг Бенд-Русе, които ще изнесат концерт под диригентството на Димчо Рубчев. От 18:00 ч от Паметника на Свободата започва Ruse Summer Free Tour – безплатна пешеходна обиколка по забележителни сгради и обекти в централните части на града, организирана от Сдружение “КултурТур Русе”.

Финалът ще бъде от 20:00 часа на площада пред общината, където за празника ще има концерт на Николина Чакърдъкова.

Източник: DunavMost

Още от Русе

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!