Детето чудо Елин Колев с концерт утре вечер в Русе

Култура Концерти 19.09.2019 | 09:09ч.

Порастналото дете чудо – Елин Колев ще изнесе концерт утре заедно с Русенска филхармония. Програмата в която са включени три творби на Вивалди - Годишните времена, Великият Могул RV 208 и Концерт за цигулка и оркестър RV 2012, ще бъдат представени от 19 часа в зала „Филхармония“.

Елин Колев е роден в Германия в семейство с български корени. На 10-годишна възраст е приет като изключително надарен ученик в Лайпцигския университет за музика и театър „Феликс Менделсон-Бартолди“, където учи при проф. Каролин Видман. Посещава майсторски класове при професорите Райнер Кусмаул, Игор Озим, Памела Франк, Габор Такаш Наги, Захар Брон, Сашко Гаврилов, Павел Верников и Ана Чумаченко, участва и в майсторските класове на Кронбергската академия и Карл Флеш. Четири години по-късно талантливият цигулар започва своето обучение в Университета за музика в Карлсруе при проф. Йозеф Рисин. За времето на обучението си, той израства от млад музикант до високо квалифициран концертиращ цигулар със сценичен опит. През 2018 той продължава редовното си обучение за магистър в Университета в Карлсруе.
Едва на 8 години Елин прави своя дебют като солист с оркестъра Vogtland Philharmoic Greiz, Райхенбах пред аудитория от над 5000 души. През април и май 2009 Елин осъществява първото си концертно турне в САЩ, като посещава Вирджиния, Ню Йорк, Северна Дакота и Арканзас. На 12-годишна възраст, цигуларят от Цвикау осъществява своя дебют в „Карнеги Хол“ в Ню Йорк. Впоследствие получава първия си личен музикален инструмент от марката NewStrad.

Наред с концертните ангажименти, Елин изпълнява и главна роля във филма „Wunderkinder”, продуциран от Артур и д-р Алис Бройнер. Той е избран от 400 деца за ролята на еврейското момче-виртуоз Абраша. През 2011 Елин влиза и в образа на младия Бронислав Хуберман в документалния филм „Оркестър от изгнаници – Бронислав Хуберман“. Режисьор на продукцията е американецът Джош Арънсън, номиниран за „Оскар“.
Елин Колев е гостувал на фестивалите „Мартенски музикални дни“ в Русе, „Варненско лято“ и на Европейския музикален фестивал в София. Той е носител на наградата “Най-добър млад талант” и наградата “Сарасате” на конкурса IBLA Grand Prize през 2008 в Италия. Получава също първа награда на Международния цигулков конкурс „Йожен Изаи“ в Австрия, “European Prix d`espoir 2010″ и “Image Award” (2011) на град Цвикау. През 2012 Елин е удостоен с Награда за музикален напредък на Фонд за култура “Баден” и през 2013 – с наградата “Рут-Флеш”, като част от майсторските класове на Академията „Карл Флеш“ в Баден-Баден. Носител е на наградата на БНР “Музикант на годината” в категория “Дебют“ за 2013.
През есента на 2017 Елин Колев става част от програмата за подпомагане на музиканти „SWR2 New Talent“ на немската обществена телевизия SWR2. Двадесет и две годишният цигулар Елин Колев бе удостоен с "SWR2 New Talent" - и заради "изключителната си надареност като цигулар, но и като музикант с необичайна харизма и сценично присъствие". При Елин Колев суверенитетът и майсторството му с инструмента са съчетани и с голяма сериозност в работата с музиката.
Елин Колев свири на цигулка Lorenzo Carcassi (1749, Флоренция), предоставена от Фондация „Алберт Екщайн“.

Още от Култура

Още от Концерти

© 2019 Thesite All rights reserved!