Деца от различни етноси се събраха на една сцена за предколеден концерт

Деца от различни етноси се събраха отново на една сцена за традиционния предколеден концерт, който се организира от фондация „Етническа хармония“. Над 120 талантливи деца и младежи от различни етнически групи се изявиха на една сцена в традиционния концерт „Да празнуваме заедно”. 
Над десет танцови и музикални състава от Русе и региона изнесоха двучасова програма за гостите в залата на концерта „Да празнуваме заедно“. В препълнената пленарна зала концертът откри единственият в България тамбурашки оркестър с българско и руско изпълнение. Изключително чаровни и многобройни бяха децата от детска градина „Русалка“. Те изпълниха въведоха публиката в Рождественския празник с български хора. В програмата бяха включени и класически танци на балетната школа „Инфанти“ към читалище „Захари Стоянов“, с ръководител Снежана Байчева. Китка песни от различни фолклорни области поднесоха невероятните певици от НУИ „Веселин Стоянов“ и от ОДЦРД.
Зрелищно ревю „Трансформации“ с изискани тоалети бе един от интересните акценти в програмата на концерта „Да празнуваме заедно“. Момичетата и момчетата от професионална гимназия по облекло дефилираха със специално подготвена колекция. Атрактивни акробати, завоювали бронз от републиканско първенство, за поредна година показаха върховите си постижения на сцената на концерта „Да празнуваме заедно“ в пленарната зала. С весели приказни костюми и коледни песни на руски и български участваха и децата от вокална група „Детски свят” при СОУЕЕ с ръководител Теодора Петрова. Много екзотично настроение внесоха и момичетата и момчетата от арменския състав „Хоменътмен“. Имаше и корейски танцов поп акцент в програмата. Най-добрите латино танцьори от Русе от клуб по спортни танци „Настроение“ внесоха много свежест сред малки и големи в залата. Както подобава на всеки празник, от сцената на концерта „Да празнуваме заедно“ струеше и много български фолклор, поднесен от ансамбъл „Здравец“ при ОДЦРД с ръководител Димитър Донев.
И тази година добрият и щедър Дядо Коледа беше подготвил богата почерпка и подаръци за малки и големи. Публиката в залата традиционно също се насладиха на Коледни кулинарни изненади.
Идеята на концерта „Да празнуваме заедно“ е да се даде възможност за изява на надарени млади хора, лауреати на конкурси и за пореден път да се докаже, че и в наши дни Елиас Канети е прав, като сочи Русе за еталон на етническа хармония.
„Вярваме, че празникът е истински красив и пълноценен когато е споделен. Фондация ‘Етническа хармония’ двадесет и втора поредна година разработва и реализира програми за утвърждаване на хармония, толерантност и взаимопомощ между деца, младежи и възрастни от всички етнически групи в България“, каза Румяна Куцарова, председател на Управителния Съвет на фондация „Етническа хармония“.
Традиционният концерт „Да празнуваме заедно” събира на една сцена младите таланти на Русе и е естествен завършек на поредна успешна година за организацията, изпълнена с етно-предизвикателства и интересни международни проекти в областта на гражданското образование от Белгия, Германия, Холандия, Румъния, Албания, Словения и др.

Още от Култура

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!