Деца с аутизъм бяха специални гости на Държавен куклен театър - Русе

През почивните дни децата от Сдружение „Родители на деца и възрастни с аутизъм – Русе“ посетиха представление на Кукления театър, изиграно специално за тях.

С любезното съдействие на Държавен куклен театър – Русе, родителите имаха възможност да се чувстват спокойни в залата заедно със своите деца и да се насладят на прекрасната актьорска игра на Кремена Станева и Хубен Нурев в „Мечо Пух“.

Това беше голяма емоция за децата със специални потребности, които гледаха с интерес и се вълнуваха по време на цялото представление. Тук е моментът от Сдружението да изкажат своите специални благодарности към директора на Държавен куклен театър - Русе Теменуга Хараланова, която лично посрещна гостите и се отзова на призива историята на порасналия Кристофър Робин да бъде разказана само за децата с аутизъм.

Подобни инициативи са от изключително голямо значение за родителите на деца със специални потребности, защото често техните деца остават неразбрани по време на събития особено в случаите, когато е важно да се пази тишина и да се седи дълго време на едно място, както се случва по време на театър или концерт в зала. Срещата с актьорите отблизо даде възможност на децата да се насладят „по техния си начин“ на всичко, което се разигра на сцената, а родителите от своя страна успяха да дадат положителен пример за социално поведение на обществени места.

За Сдружение „Родители на деца и възрастни с аутизъм – Русе“ предстоят много дейности през 2024 г., които скоро ще бъдат обявени. Можем да загатнем, че по повод Деня на аутизма на 2 април ще има информационна кампания и редица събития, обвързани с предоставяне на повече информация за това как да се справят родителите на деца с аутизъм с ежедневните трудности, между които посещаването на детска градина, а след това и в училище, както и ще се насочи вниманието към значимостта на провеждане на родителски групи с психолог и специалист в сферата.

Предстоят още организиране на спортни дейности и осигуряване на треньори за деца с аутизъм в различни видове спорт. Остават намеренията за осигуряване на езда за деца със специални потребности на територията на град Русе.

 

Всеки, който е съпричастен с начина на живот и проблемите, пред които са изправени децата/хората с аутизъм и техните семейства, може да направи своя принос като се свърже със Сдружение „Родители на деца и възрастни с аутизъм – Русе“ на официалната Фейсбук страница, на имейл: srdvautizam@gmail.com или с председателя на Сдружението Кристина Борисова на тел: 0885 365 932

Още от Култура

Още от Други

© 2019 Thesite All rights reserved!