Децата от ДГ „Пинокио“ пресъздадоха българските пролетни обичаи

Днес в ДГ „Пинокио“ се състоя празникът „Пролетно веселие“, в който се включиха деца от 3 и 4 група на детската градина. Те пресъздадоха традиционните български обичаи при отбелязване на пролетните празници Благовец, Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден. Гости на събитието бяха заместник-кметът Енчо Енчев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и русенският митрополит Наум.

„Да бъдем добри хора, не само по светли празници, а през цялата година. От нас зависи дали градът ни ще е едно по-хубаво място, с успели и спокойни хора“, обърна се заместник-кметът към персонала и възпитаниците на градината. Той им пожела да прекарат щастливо предстоящите великденски празници, заобиколени от най-близките си хора.

Децата пресъздадоха с танци и ритуали идването на пролетта. Нагиздени с пролетни цветя, те пяха и дадоха благословията си за здраве и плодородие. Представен бе и обичаят „кумичене“, който се извършва на Лазаровден. Лазарките правят венци от върбови клонки и ги пускат по реката. Венецът, който излезе най-отпред, носи на собственичката си титлата "кумица". Титлата задължава другите лазарки да я уважават и да търсят съветите ѝ през цялата година. Момичето, окичено с титлата, трябва да приготви и празнична трапеза.

Децата показаха също боядисване на яйца и вързване на гергьовска люлка за здраве.

Празненството завърши с пожелания за вяра, надежда и любов в душите.

Още от Култура

Още от Последни публикации

© 2019 Thesite All rights reserved!