Детската опера с нови заглавия и изненади за публиката през новия сезон

Свилен Димитров е роден в Русе. Завършва НУИ "Проф. в. Стоянов" - Русе с цигулка и ДМА "Проф. П. Владигеров", където изучава хорово дирижиране при проф. Лилия Гюлева и оперно - симфонично дирижиране при проф. Иван Маринов. От 1997г. работи с детски хор "Дунавски вълни". Диригент е на хоровите състави и оркестъра на НУИ "Проф. В. Стоянов", с които печели награди от редица международни фестивали и конкурси. Дирижира концерти с  Русенска филхармония,  оперите "Хензел и Гретел"  и "Орфей и Евридика".   От началото на 2015 г. е диригент на смесения хор "Проф. Васил Арнаудов" - Русе. Оркестрира множество произведения за  програмата "Фортисимо фамилия", автор е на оркестрацията за камерен оркестър на операта "Хензел и Гретел", оркестрира  коледни песни за концертите на Русенска филхармония, създава по - голямата част от оркестрациите за проекта "Класиката среща Куин", за спектаклите на Русенска детска опера и т.н.

 

-          Господин Димитров, на прага на новия сезон, обявихте кастинг за нови попълнения на Детската опера, с която работите вече четири години. Каква беше целта на прослушването?

-          Прослушването се проведе в събота, а целта беше да се наберат нови деца за групата на Русенска детска опера. Надяваме се много от талантливите Русенска деца да изберат нас като уникално място за най-комплексно развитие на техните певчески, актьорски и танцови таланти.

-          Защо и как се роди идеята за създаването на Детската опера?

-          Детската опера е създадена през 2015 по идея на тогавашния директор на операта Найден Тодоров и с помощта на Ганчо Ганчев от Варненската детско - юношеска опера. Привлече ме идеята деца да създават цялостен продукт, който да е предназначен за широк кръг публика, но със специална насоченост към детската . За тези 4 години през РДО са минали над 100 деца, а израстването на всички тях е видимо, имаме вече публика, която очаква новите ни продукции, не само в Русе, а и в Разград, Тутракан, Силистра, София... Радвам се, че мисията на детската опера се приема и подкрепя и от новото ръководство на Държавна опера - Русе в лицето на директора Иван Кюркчиев.

-          Какво предстои за Детската опера през новия артистичен сезон?

-          Предстоят ни много интересни предизвикателства. Като начало - представянето на нашият нов, създаден специално за нас спектакъл по Ханс Кристиан Андерсен – „Огнивото“. Либретото е на Илия Деведжиев, а за останалото разчитаме на един съвсем млад и креативен екип - композиторът Милен Апостолов, сценограф ката Антония-Мария Тончева, хореографите Детелина Кремъкова, Радка Неделчева и Малина Арнаудова... То една истинска детска опера с много интересни музика, сценограф и танци. Децата е справят отлично с не много обичайната а тях звукова среда. Мисля, че ще се получи един много хубав спектакъл.

-          Ще останат ли в репертоара на операта познатите вече заглавия?

-          Разбра се! Няма да оставим вече изградените си спектакли и ще продължим да ги играем. На 9- ти октомври ще представим отново "Ани в царството на цветята". Ще обнови и играем и "Един нов свят". А през пролетта се надявам да започнем работа по един световно известен мюзикъл, но нека засега заглавието остане в тайна, тъй като предстоят уточнителни разговори.

 

Още от Култура

Още от Интервюта

© 2019 Thesite All rights reserved!