Директорът на историческия музей в Русе: Изненада ме обвързаността на Салвадор Дали с рекламата

До средата на миналия век Фигерас е безизвестно провинциално градче в Каталуния, Испания. През 60-те години кметът на града моли родения там Салвадор Дали да дари своя творба за местен музей.

По това време Дали вече е световноизвестен и с много опит в промотирането на работата си. "Къде, ако не в собствения ми град, трябва да остане най-екстравагантната и солидна част от моето творчество?", казва тогава художникът и вместо да дари една творба, създава цял Театър-музей.

Заедно с това Дали води и рекламна кампания, която превръща Фигерас във водещ туристически център в региона.

Артистът прави всичко това не само от любов към родното си място. Той обича саморекламата. И парите.

„Това, което лично ме изненада по отношение на Дали, е неговата обвързаност с комерсиалното, с рекламата“, казва проф. Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей (РИМ) в Русе, предава Свободна Европа.

Точно там до 11 юли могат да бъдат видени над 250 дизайнерски оригинала на Дали. Някои от тях са именно материали за популяризиране на Фигерас.

През живота си Дали създава и изрисува множество артикули по поръчка, всеки от които в характерния му сюрреалистичен стил.

Ненов казва, че договаря реализирането на изложбата в музея в Русе през есента на 2022 г., когато там се провежда панаир на музейните изложби. На събитието участват и французите Василий и Александър Кесаури, собственици на колекцията.

Това е втората изложба с произведения на Дали в РИМ Русе, след като през 2022 г. там бяха показани и картини на испанския художник.

Изложбата в РИМ Русе съдържа най-разнообразни артикули като рекламни материали, литографии, изделия от сребро, злато, бронз, гоблени, сериграфии върху коприна и дизайнерски предмети, сред които и вратовръзки.

Дали често намира начини да се рекламира сам. През 1945 и 1947 г. издава два броя на вестник "Дали Нюз", в който говори единствено за себе си.

Испанското издание Ел Мундо пише, че след като влиза в конфликт с френските сюрреалисти през 30-те години на 20 век, Андре Бретон му измисля прякора "Авида Доларес" - като намек за меркантилността му. Испанецът решава да приеме това като комплимент и казва, че в САЩ ще преуспее с този прякор.

Един от по-любопитните предмети от изложбата в Русе е килим, изобразяващ съпругата на Дали - Гала, която гледа към Средиземно море. Погледнат от дистанция, той наподобява образа на американския президент Ейбрахам Линкълн, който е изобразен на банкнотите от пет долара.

Салвадор Дали живее в САЩ от 1939 до 1948 г. По това време работи с много рекламни компании, сред които Bryan’s Hosiery, Johnson Paint, както и с компании, които рекламират парфюми и бижута.

Сред най-известните марки, за които Дали е създавал изображения, са италианската "Пирели" - производител на автомобилни гуми, и испанската "Чупа-Чупс", която произвежда едноименните захарни близалки. Логото им е работа на художника.

Дали често създава скандали, за да привлече внимание към себе си и работата си. "Той провокираше както и когато си поиска", казва пред Ел Мундо Алваро Гридо, експерт по маркетинг и преподавател в испанския университет по бизнес и маркетинг ESIC. "Знаеше, че това го прави по-известен и го отличава от останалите... Знаеше как да се продава".

Дейностите, с които се занимава художникът, се разпростират от кино и литература до изработване на витрини, бижута, мебели, аксесоари, пощенски картички, корици на списания и грамофонни плочи.

Източник: DunavMost

Още от Русе

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!