Днес отбелязваме Международния ден на шахмата

На тази дата 20.07.2021 | 01:07ч.

През 1966 г. по инициатива на Международната шахматна федерация /ФИДЕ/ 20 юли е обявен за Световен ден на шахмата. Датата съвпада с основаването на организацията през 1924 г. в Париж по време на Летните олимпийски игри. България е член на  ФИДЕ от 1936 г.

 Един от най-добрите български шахматисти е русенецът Веселин Топалов, гросмайстор, световен шампион за периода 2005-2006 и световен вицешампион за 2010-2012 г. Той е сред няколкото шахматисти оглавявали световната ранглиста след 1970 г.

Най-древната игра представлява бойно поле разположено на бихромна дъска, съставена от 64 квадрата. В играта участват двама противника, снабдени с антураж от пешки, офицери, коне, топове, царици и царе. Всеки "воюва" с 16 фигури, като основната задача е да елиминира противника, спазвайки  строго определени правила на движение на всеки елемент. 

Думата шах  има персийски произход и означава  император, а думата мат се превежда като мъртъв. В играта печели този, който умъртви противниковия император и плени армията му.

Съществуват много легенди, теории и схващания за произхода й, но за родина на шахматната игра най-често се споменават Индия, Персия и дори Китай. Същото е и с датирането й в историята. Предположенията са за периода от III до IV век. И все пак  най-разпространената легенда разказва, че индийски владетел, изпращайки цял керван от камили с подаръци на персийския, му подарява и шах. Той възложил на неговите придворни да разгадаят каква е тази дъска с фигури, какви са правилата и как се играе. Българските племена, които населявали Средна Азия, по това време имали много тесен контакт с Персия. При разслояването на синовете на Кубрат, заедно с тях дошла и играта по днешните български земи. В потвърждение, че шахматът е бил известен на Кубрат и на прабългарите по това време, е безспорното доказателство, че в гроба на хан Кубрат, открит през 1912 г. на територията на днешна Украйна, наред с многото предмети от персийски, индийски и китайски произход, е намерена и шахматна фигура на кон.

Популярната игра в миналото е била привилегия само за елита, днес тя се играе масово от малки и големи, но като спорт шахматът е одобрен в над 100 страни. През 1999 е признат за спортна игра от Международния олимпийски комитет. 

 

Още от На тази дата

© 2019 Thesite All rights reserved!