Днес се открива 60-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“

Актуално 17.09.2021 | 09:09ч.

Днес, 17 септември в Доходното здание в Русе е тържественото откриване на така дългоочакваното 60-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, организиран от Община Русе, под патронажа на Министерството на културата.

С посвещение на годишнината на фестивала и паметта на основателите му пpoф. Caшa Πoпoв, Илия Teмĸoв и Mиxaил Kътeв е постерната изложба „Началото“, която ще се открие в 18 часа във фоайето на Доходно здание. Експозицията представя архивни документи за историята на фестивала и е съвместен проект на Държавен архив – Русе и Община – Русе.

В 19 часа с Концерт за виолончело № 1 на Шостакович и Фантастична симфония на Берлиоз, в изпълнение на Русенска филхармония, стартира първата фестивална вечер. Дебют на българска сцена прави един от талантливите млади инструменталисти – френският виолончелист Орелиен Паскал, лауреат на Международния конкурс "Кралица Елизабет" в Брюксел. На диригентския пулт застава Маестро Емил Табаков. Концертът ще бъде излъчван на живо по Българското национално радио.

Очаква се официални гости на събитието да бъдат зам.-министърът на културата проф. д-р Борислава Танева, директорът на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерството на културата – Елиянка Михайлова, представители на областна администрация – Русе, представители на политически партии, директори на културни институти и др.

Сред официалните лица на събитието ще бъдат и генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, зам.-префектът на Гюргево Василе Мустъця и зам.-кметът на община Гюргево Мариан Дамян

Медийни партньори на МФ „Мартенски музикални дни“ са БТА, БНР и БТА.

Фестивалът се провежда при спазване на всички мерки против разпространението на Ковид - 19.

 

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!