Документален филм и изложба за Джордж Бърнард Шоу в Регионална библиотека "Любен Каравелов" Русе

Изложби Писатели 19.06.2020 | 11:06ч.

Ирландското посолство в България избра русенската библиотека за представянето на документален филм и изложба за известния ирландски писател Джордж Бърнард Шоу, след като в края на миналата година те бяха показани в Националната библиотека „Кирил и Методий“ в София.

Очакваме Негово Превъзходителство посланикът на Ирландия в България Майкъл Форбс да открие изложбата на 23 юни (вторник) от 14:30 ч. в Заемната на русенската библиотека. Експозицията представя важни аспекти от живота на ирландския творец в големи цветни пана с текстове на български и английски.  Документалният филм за Шоу, който ще бъде прожектиран през целия ден на откриването, е субтитриран на български език.

Джорж Бърнард Шоу е виден британски писател от ирландски произход – драматург, есеист, театрален критик, общественик и пътешественик. Роден в относителна бедност в Дъблин през 1856 г.,  Шоу рано формира светогледа си, че „най-голямото зло и най-лошото от престъпленията е бедността”. Тази негова позиция може да се долови в голяма част от произведенията му. Известен е с изключително острия си език, като строг критик на викторианското общество и непреклонен защитник на правата на жените. Съвременник на Оскар Уайлд, Шоу е многостранна и колоритна личност, изпреварваща времето си.

 Джордж Бърнард Шоу е носител на Нобеловата награда за литература през 1925 г., но се отказва от паричната й част, като приема само медала на лауреат. С пиесата „Пигмалион“ той взима и наградата „Оскар“.

Още от Изложби

Още от Писатели

© 2019 Thesite All rights reserved!