Драгомир Драганов награди победителите в националния летен турнир по информатика, който се проведе в Русенския университет

Над 200 ученици от 13 български града участваха в тазгодишния национален летен турнир по информатика, който се проведе в Русенския университет „Ангел Кънчев“ през последните два дни. На официалната церемония по награждаване, която се проведе днес следобед присъства и областният управител Драгомир Драганов. Той награди част от победителите, като посочи, че подобни инициативи допринасят за откриването на таланти в една все по-бързо развиваща се сфера, която има решаваща роля за просперитета на всяко общество. „Високо оценявам създадената от Вас организация и считам, че подобни инициативи са от първостепенно значение за насърчаването на иновациите, които от своя страна са основният фактор за устойчив и интелигентен растеж“, заяви Драганов в приветствието си към заместник-ректора по научно-изследователска дейност доц. д-р Десислава Атанасова. На учениците областният управител пожела да сбъдват мечтите си и посочи, че след няколко години те ще задават посоката на развитие на най-авангардните изследвания в страната и Европа. „Винаги се стремете постигнатото от Вас да бъде реално приложимо“, каза Драганов. За победителите областният управител беше осигурил грамоти, предметни награди и спортни комплекти. Наградените от него са Преслав Тошев и Калоян Върбанов от русенската Математическа гимназия „Баба Тонка“. В момента това са най-добрите състезатели от Русе в групата на десетокласниците. Техен ръководител е доц. Пламенка Христова. Драганов връчи специална награда и на Андрей Стефанов от ПЧМГ, който е деветокласник, но се е класирал първи в възрастовата група 11-12 клас.

В първата възрастова група, която е за ученици 11-12 клас беше присъдено още едно първо място. То отиде при Деян Хаджи-Манич от варненската Математическа гимназия „Петър Берон“. На второ място беше класиран Веселин Маркович отново от МГ-Варна. Трети стана Александър Гатев от столичната МГ „Паисий Хилендарски“ и школа „Олимпийци“. При момичетата първа стана Весела Николова от ППМГ „Нанчо Попович“ и школа „A&Б“ в Шумен. Второто място отиде при Нели Цоканова от Софийската математическа гимназия. Във възрастовата група 9 – 10 клас беше от габровската ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ и школа „Олимпийци“. На второ място се класира Симона Христова от ППМГ „Нанчо Попович“ в Шумен и школа „A&Б“, а на трето Борис Ангелов от Софийската математическа гимназия и школа „Олимпийци“. При момичетата ранглистата беше оглавена от Симона Христова от Шумен. Втора стана Нермин Идириз от Шумен, а трета Ралица Николова от Варна. При учениците между 7 и 8 клас първи стана Сава Делев от ПЧМГ София, втори Александър Пендов от МГ „Академик Кирил Попов“ в Пловдив и школа „Олимпийци“. Трети се класираха Десислав Манев от Габрово и Йордан Цоканов от СМГ. При момичетата първото място беше отредено за Елица Стоянова от СМГ. Втора стана Калина Симеонова от русенската Математическа гимназия „Баба Тонка“ и Центъра за научно и техническо творчество. Бяха присъдени и две трети места. Те бяха съответно за Фейза-Нур Ибрахимова от Шумен и Калина Стоянова от СМГ. При шестокласниците първите три места отидоха при СМГ. Златният медал беше за Алексей Карташев, среброто за Шиджа Донг, а бронзът за Алекс Омаров. При момичетата първите места отново бяха за СМГ. Те бяха присъдени на Карина-Мария Йорданова и Симона Маринова. На второ място се класира Хрисияна Койнова от Шумен, а второ Вероника Мечкова отново от СМГ. При петокласниците бяха присъдени седем първи места. Те бяха за Вячислав Рупски от МГ-Пловдив, Ралица Тотева от СМГ, Ангел Раев от Габрово, Теодор Бонев от Бургас, Андрей Калинов от СМГ, Иво Митрев от Пловдив и Венцислав Иванов от Варна. Втори стана Александър Вълчев от Шумен, а трети Александър Силгиджиян от СМГ. Първите три места при момичетата също бяха за СМГ. Златният медал грабна Ралица Тотева, среброто Виктория Георгиева, а бронзът Елица Радославова.

Утре ще се определи съставът на двата национални отбора по информатика – младежи до 15.5 години и старша възраст. Предвижда се областният управител Драгомир Драганов да се срещне с новия състав на националните отбора. 

Сред гостите на събитието, организирано от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и МГ „Баба Тонка“, бяха още Анелия Ангелова от Регионалното управление на образованието, директорът на МГ „Баба Тонка“ д-р Галина Бобева, както и президентът на Република България /2002 г.-2012 г./ Георги Първанов, чийто внук беше награден.

В периода 24 – 30 август в Ямбол предстои да се проведе национална лагер школа.

Още от Русе

Още от Конкурси

© 2019 Thesite All rights reserved!