Дубровник – перлата на Адриатика

Ако сте решили да изберете Хърватска за своята почивка, дори да сте далеч от Дубровник, не пропускайте да видите този магнетичен град и да се разходите из неговата запазена крепост. Освен със запазените средновековни обекти, Дубровник е известен и с място, което е любимо на стотиците фенове на „Игра на тронове“. Още при слизането ви в центъра на градчето ви посрещат няколко микробуса и екскурзоводи облечени с дрехи напомнящи на тези от героите на играта. Само на метри от тях е входа на крепостта. Още на входа ви посреща мила жена, облечена с традиционната носия, която предлага торбички с лавандула, нещо което всеки посетил Дубровник отнася като спомен в дома си.

Дубровник е град  древна история в най-южната част на Хърватска, на самия край на Дубровнишкия провлак. "Ако искате да видите земния рай, елате в Дубровник", възкликва възхитено Джордж Бърнард Шоу, когато през 1929 г. за пръв път пристига там. Дубровник (или Рагуза на латински) е основан при сливането на два града — Лаус, разположен на малък остров по южното далматинско крайбрежие, подслонил италианските бежанци от близкия град Епидаурум (днешен Цавтат), и славянското селище Дъбрава. Ивицата плитчини между двете части на града е засипана през XII век, обединявайки селището около новопостроения площад (сега наричан Плаца или Страдун). Площадът е павиран през 1468 г. и съграден отново след унищожителното земетресение от 1667 г. Градът е укрепен и две пристанища са построени на двата края на провлака. Дубровник е изпълнен с живот през цялата година. Зад градските стени може да се види удивителната красота на мраморните облицовки в Стария град. Из площадите и малките алеи, в кафенетата и баровете винаги е пълно с хора. Чистите плажове и кристалната вода, заобикалящи града, грабват посетителите незабавно.

Малко места по света могат да овладеят смесицата на младост и съвремие със Средновековие и барок по-добре от Дубровник. Селището е естествено разположено около Стария град – от вътрешната страна на градските стени. Забележителностите се редят една след друга, когато се разхождате по Страдун. Площадите са пълни с барове и ресторанти, които имат външни маси, даващи възможност на посетителите и на местните да си починат и да пийнат по нещо под слънчевите лъчи. Отвъд стените модерен Дубровник предлага всичко, което може да се очаква от една средиземноморска дестинация. В градините ще откриете смокини, лимони портокали и праскови. Архитектурата на града разкрива много малко от сръбската обсада на града по време на войната през 1991-92 г., по време на която над селището са пуснати над 2000 бомби. Единственият признак за този период са новоизградените покриви из целия град, а ако специално се оглеждате, може по някои сгради да откриете и следи от куршуми.

От 1979 г. Дубровник е част от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Когато и да го посетите, ще се насладите на неговата красота, но все пак тя се разкрива най-пълно през пролетта и лятото.

Още от Туристически дестинации

© 2019 Thesite All rights reserved!