Двама оперни певци от Русе бяха наградени на Втория международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” - Панагюрище`2014

Две награди бяха присъдени на русенци във второто издание на международния конкурс за млади оперни певци „Елена Николай”, който се проведе от 30 октомври до 1 ноември в Панагюрище. Баритонът Алек Аведисян е носителят на Първа награда-мъже, а мецосопраното Венера Котларова спечели трета награда. Алек Аведисян получи и допълнителната награда, предоставена от директора на Държавна опера-Русе Найден Тодоров за дебют в спектакъл на театъра. Найден Тодоров ще даде възможност за сценична изява и на младото мецосопрано Венера Котларова.

Общо 24 млади оперни певци от България, Македония, Сърбия, Италия и Испания се включиха тази година в надпреварата за награди във второто издание на Международния конкурс. Конкурсът се проведе в два тура, като до втори тур бяха допуснати 18 кандидата. Членовете на журито са световни оперни имена: Христина Ангелакова – Председател на журито и членове: Дарина Такова, Радмила Бакочевич /Сърбия/, Джорджо Мериги и Франческо Ернани от Италия.

Първа награда жени бе присъдена на 23 годишното сопрано Евгения Йеремич от Сърбия, която спечели още две допълнителни награди: наградата на публиката за изпълнение на ария от български композитор и дебют в спектакъл на Пловдивската опера. Алек Аведисян е носителят на първа награда за мъже, който спечели и приза за  най-добро изпълнение на ария от Моцарт и бе награден с участие на Единадесетия музикален фестивал „Моцартови празници” в Правец. Алек Аведисян спечели и допълнителната награда, предоставена от Държавна опера-Русе за дебют в спектакъл на театъра.

Втората награда за жени се поделя от Биляна Трайковска и Гонца Богоромова от Македония. Втора награда мъже спечели басът Стефан Димитров /България/.

Трета награда жени се поделя между два мецосопрана Йоана Кадийска и Венера Котларова, а третата награда мъже – между тенора Роберто Вирджили от Италия и баритона Август Методиев от България.

 Наградата за най-млад изпълнител отиде при Божидар Божкилов – бас, който е на 21 години.

Специалната награда за участие в Майсторския клас на Дарина Такова през 2015 година, предоставена от Фондация „Лятна академия на изкуствата” - Созопол и фондация „Дарина Такова” за обучение и подпомагане на млади оперни певци спечели Сребрина Минева /България/.

[nggallery id=62]

Още от Опера

Още от Конкурси

© 2019 Thesite All rights reserved!