Ежегоден гребен поход по река Дунав - ТИД или "Tour International Danubien" 2014

Любопитно Актуално 11.07.2014 | 01:07ч.

ТИД или "Tour International Danubien" е ежегоден гребен поход по река Дунав, който преминава през почти всички крайбрежни страни по течението на реката - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Югославия и България. В продължение на близо два месеца каякарите в него преминават около 2020 км. Маршрутът е разделен на етапи, като във всяка Дунавска страна има по един етап. Някои участници преминават цялото разстояние, други само отделни етапи, според желанието и възможностите им.

Програма 2014:

19ти август: Отпътуване от София следобяд. Присъединяване към лагера на участниците в гребната регата. Нощувка в Русе на палатки.

20ти август: Разваляне на лагера, екипиране, инструктиране за каякинга по река Дунав от Русе до Оряхово. След каякинга има възможност за разходка в района на Оряхово, който е обитаван от дълбока древност.

21ви август: Разваляне на лагера, екипиране и старт на гребането от Оряхово. Тъй като етапът е по-дълъг спираме за почивка по бреговете на река Дунав. Следобяд спирка село Пожарево. Възможност за разходка в селото, чието старо име е Български косуй. През 1942 г. то е прекръстено на Генерал Драганово в памет на генерал Драганов - командир на 1-ва Софийска дивизия, участвала в Тутраканската епопея. Продължителността на гребането за деня е 39км.

22ри август: Разваляне на лагера и продължаване на гребането от Пожарево до Ветрен. Село Ветрен е на около 5км от биорезервата Сребърна, който е от Световно значение. В него съществува богата флора и фауна, но с най-голямо разнообразие се отличават водоплаващите птици. По време на разходка около село Ветрен можете да наблюдавате многобройни водоплаващи птици от района на езерото. Продължителността на гребането за деня е 29км.

23ти август: Разваляме лагера и продължаване на гребането от Ветрен до пристанищния гран на Дунав - Силистра. Възможност за разходка из Силистра, да се посети късноантична римска гробница и турската крепост Меджиди Табия.  Продължителността на гребането за деня е 21км.

24ти август на Силистра: Отбелязване приключването на похода. Отпътуване към София.

Още от Любопитно

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!