Флотската кула – мястото от където съобщават температурните рекорди в Русе

Флотската кула, кацнала на високо с прекрасна гледка към река Дунав е мястото, където от години метеоролозите в Русе съобщават всички новини свързани с времето в града ни. Дали температурите са рекордно ниски или високи, дали е духал силен вятър, или количеството дъжд е нормално или необичайно обилно. Отговорите се намират от метеоролозите работещи в станцията.

Проектът за изграждането на Флотската кула в Русе е дело на австрийския архитект Фридрих Грюнангер и е осъществен през 1885г. Оригиналната каменна кула се издига на ръба на 46-метрова тераса при старото устие на река Русенски Лом, върху останките на турската крепост Месихтабия и в близост до някогашните казарми.
Някога, от кулата, моряците от Дунавската флотилия подавали сигнали към корабите и приемали техните отговори, а русенци дълги години я знаели като "Кулата на Рождественски". Тя е единствената в България, построена за метеорологична станция и едновременно с това – наблюдателен пост на моряците от Дунавската флотилия.

Днес във Флотската кула се помещава Хидрометеорологичната станция на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав - Русе. Първите редовни метеорологични наблюдения по българските земи започват през 1860г в австро-унгарското консулство в Русе по инициатива на консул Мартирут. Извършвали се от секретарите по поръчка на Австрийския метеорологичен институт във Виена за обслужване на корабоплаването по река Дунав и по указания на виенския метеоролог Юлиус фон Хан.
Със създаването на Дунавската флотилия през 1879 година, в град Русе са положени основите на българския военен флот. На 2 декември 1883 г, началникът й по това време капитан-лейтенант Зинови Петрович Рождественски (през 1905г вицеадмирал от Руско-японската война), прави постъпки пред Министерството на войната за построяването на метеорологична станция и закупуването на необходимите уреди. Затова датата се смята и за рождена на Хидрографската служба на Военоморските сили.

В подножието на флотската кула днес е събрана музейна колекция от стари дневници, радиостанции, уреди за измерване на времето и на течението на реката.

Още от Любопитно

Още от Туристически дестинации

© 2019 Thesite All rights reserved!