ФТС "Зора" се включи във фестивала "Настрадин Ходжа"

Танцови формации 03.07.2019 | 04:07ч.

Танцьорите от фолклорният ансамбъл „Зора“ към Общински Младежки Дом Русе се върнаха от гр. Сиврихисар, област Ескишехир - Турция, където участваха в III-ти Международен Фестивал „Настрадин Ходжа“. Организатори на феста, който се провежда под егидата на CIOFF  беше  управата на гр. Сиврихисар. 

Във фестивала се включиха състави от България, Полша, Словакия, Турция, Кипър, Чили и  Босна и Херцеговина. Фестивалната програма беше наситена с множество участия и беше открита от министъра на културата на Турция.     Участниците имаха възможността да посетят родния град и къщата на Настрадин Ходжа, да изнесат кратка програма пред местното население и кмета на града. Танцьорите бяха на прием в кметството на Сиврихисар и на валията на Ескишехир, където изнесоха кратка програма, след което следваше дефиле. Фестивалните дни бяха отразени от няколко национални телевизии.

Част от програмата бяха между културните вечери, в които всяка държава-участник във фестивала имаше възможност да представи родината си чрез танц, музика, национална кухня и история. ФТС „Зора“ представи съвместно със състава от Полша предсватбена подготовка като обичай е почерпиха с традиционни ястия, сред които питка, шопска салата и сладко от рози.

След завършването на вечерта следваше награждаване на участниците от кметството на Сиврихисар с поименни сертификати за участието във фестивала. Танцьорите от „Зора“ имаха възможност заедно с останалите участници да научат и участват в турски танц като част от флашмоб, част от който беше и кратко участие на местна народна музика с българска хореография. ФТС „ЗОРА“ беше сред най-атрактивните и представи танци от различни области на страната с разнообразни костюми, като беше високо оценена от организаторите на фестивала.

Още от Танцови формации

© 2019 Thesite All rights reserved!