Хорови формации от България се събират за среща в началото на ноември

Хорови формации от цялата страна ще се съберат на една сцена за поредното издание на фестивал „Хорова среща Свети Георги Победоносец“. Форумът се провежда за осми път. Този път в програмата му са предвидени три фестивални дни, които ще се проведат между 1 и 3 ноември. Два от концертите ще бъдат в Доходно здание, а третият – в катедралния храм „Света Троица“. За фестивала разговаряме с ръководителката на хор „Свети Георги Победоносец“ към ОМД Мина Влайкова.

- Госпожо Влайкова, как се роди идеята за провеждането на хоровата среща?

- Хоровият ни фестивал е дълбок поклон към талантливите и обществено- дейни хора, каквито са и хоровите деятели. Всички участвали досега хорове, в изминалите седем издания, донесоха радост и естетическа наслада на присъстващите в залата. Безценно докосване до душата на другия! Надявам се и на тазгодишното издание да се получи.

- Как ще протече фестивавът тази година. Прави впечатление първата вечер, която ще събере може би за първи път от дълго време на една сцена почти всички русенски хорови формации.

- Така е. Първият концерт на фестивала ,,Хорова среща Св.Георги Победоносец” е замислен да представя ежегодно настоящите самодейни хорови колективи на Русе. В момента Русе има шест хора със школувано пеене - детско - младежки/девически, един женски камерен и три смесени. Активно концертиращи са детско младежките хорове . Смесените и женския са със по малобройни изяви. В деня на народните будители, от 19 часа в Голямата зала на Доходно здание ще чуем четири от тях: Детско-девически хор „Дунавски вълни” при ОБДЦКИ и дамски камерен хор „Дунавски вълни“ при читалище „Ангел Кънчев“ с диригент Весела Тодорова, детско- младежки хор „Св. Георги Победоносец“ при ОМД с диригент Мина Влайкова и смесен академичен хор „Сексагинта приста“ при РУ ,,А. Кънчев”с диригент Пламен Георгиев.

- Кои ще бъдат хоровите формации от страната, които публиката ще може да чуе?

- И тази година се очертава интересна и забавна от гостуващи хорове. Ще чуем хор на варненските учители „Арс Музика“ с диригент Веселина Маринова, Детски хор „Ангелите” при храм „Св. Атанасий“ с диригент Евгения Григорова, Смесен хор „Влади Анастасов” при читалище ,,Македония” – Варна с диригент Димитрина Хинева, Дамски камерен хор при храм „Св. Атанасий“ град Варна, с диригент Евгения Григорова, Детско- младежки хор „Звъника” град Плевен с диригент Иванка Делийска и Вокален колегиум „Благовещение” - Варна с диригент Димитрина Хинева. Третият фестивален ден ще започне рано сутринта с работно ателие на всички участници в ортодоксалния концерт от 10.30 в храм „Св. Троица“. Ще подготвим заедно и ще изпеем на концерта ,,Тройна ектения” от диригента и композитора Иван Сорокин. Тази година, в негова чест, с признателност към делото му, след концерта ще бъде поставена паметна плоча в двора на храма. Държа да обърна внимание, че организирането на последния фестивален концерт в храма, за осми пореден път е с безценното партньорство на Негово високо преосвещенство русенския митрополит Наум и русенска митрополия. Фестивалът,,Хорова среща Св.Георги Победоносец” ще завърши традиционно със творческа среща на диригенти, пианисти, организатори.

Още от Култура

Още от Интервюта

© 2019 Thesite All rights reserved!