ХРИСТИЯН СТОЯНОВ СТАНА ПЪРВИ НА ПЕТИЯ МАРАТОН МЕЖДУ РУСЕ И ГЮРГЕВО

Актуално 26.09.2022 | 09:09ч.

Сребърният медалист от Параолимпийските игри в Токио Християн Стоянов финишира първи на петото издание на превърналия се вече в традиция „Пробег на свободния дух Русе – Гюргево“. Той измина разстоянието от 15 километра между двата града само за 45 минути и 51 секунди. Постижението му отреди и първо място във възрастовата категория между 18 и 39 години. При жените, на първо място се нареди Маринела Нинева с 55 минути и 3 секунди, която също стана първа в своята категория, а именно до 39-годишна възраст. Инициативата се провежда от 2015-а насам, но поради Ковид-пандемията през последните две години събитието не се състоя. В него тази година се включиха общо 220 любители и професионални бегачи от 10 държави – България, Румъния, Великобритания, Сърбия, Хърватска, Германия, Ирландия, Италия, Турция и Франция.

 

Почетната стълбичка в категорията между 18 и 39 години при мъжете бе допълнена от Исмаил Сенанджи, като разликата между него и Християн Стоянов бе под две минути. Третото място отиде при Иван Адреев, които постигна време от 48 минути и 46 секунди. В същата възрастова категория, но при жените, среброто отиде при Билсерин Сюлейман, която пробяга разстоянието от Русе до Гюргево за 57 минути и 41 секунди, а бронзът бе за Ива Арсениевич.

При мъжете между 40 и 49 години първи стана Шабан Мустафа, втори Стилиян Аврамов, а трети Габриел Богдан Филипеску. В същата възрастова група, но при жените златото бе за Таня Димитрова, среброто за Атанаска Атанасова, а бронзът Силвия Данчева. Най-бързо бягащ сред мъжете над 50-годишна възраст се оказа Красимир Чотов, който пробяга трасето само за 54 минути и 50 секунди, което бе само с 9 минути по-бавно от времето на неповторимия Християн Стоянов. Втори стана Кристиан Станчу, а трети Веселин Цочев. При жените над 50 години първа бе Милка Михайлова, втора Йоанна Ника, а трета Христина Ценова. 

Организатори на проявата са СЛАК „Дунав“ – Русе и СК „Дунарея“ с партньорството на Община Русе, Община Гюргево и Министерство на младежта и спорта на Република България. Събитието се реализира и с изключителната лична подкрепа на Анелия Нунева и Евгени Игнатов. Припомняме, че Анелия Нунева е носителка на осем медала от световни и европейски първенста на открито и в зала. Тя е и шампионка в „Медисън Скуеър Гардън“ в американската дисциплина 55 ярда, наричана е често „бялата негърка“ в лекоатлетиката. Анелия Нунева е спортен директор и председател на организационния комитет на състезанието, а нейният рекорд на 200м. не е подобряван от 30 години. Евгени Игнатов пък е носител на златен медал от Олимпийските игри в Москва през 1984-а в дисциплината на 5000 метра и сребърен медалист от Европейския шампионат на 3000м. в Гренобъл през 1981-а. Определян е като най-добрият български лекоатлет в средните и дълги бягания на всички времена.

    

 

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!