Художествената галерия в Русе представя изложбата „Ахимса: ненасилието"

В Русе гостува изложба под наслов „Ахимса: ненасилието“, вдъхновена от идеите на Махатма Ганди. Инициатор е Индологическа фондация „Изток-Запад“ с подкрепата на посолството на Република Индия в България. На откриването присъстваха посланикът Н. Пр. Санджай Рана и зам.-кметът на община Русе Димитър Недев. 

„Този уникален проект, вдъхновен от идеите на водача на индийското движение за независимост, поражда много размисли. Светът днес е предизвикан да се противопостави на всякакви форми на насилие и изкуството е едно от средствата, с които да го направи“, каза заместник-кметът.

Първият дипломат на Индия обясни смисъла на ахимса или призива за ненасилие.

“Това трябва да се учи, защото в природата на човека е да отговаря на насилието с насилие. Може би заради това около нас виждаме конфликти, които не само, че не спират, а и нарастват с всеки изминал ден”, отбеляза Н. Пр. Санджай Рана.

Експозицията надгражда впечатляващата изложба “Махатма Ганди: Сила на истината” (2019 г.), посветена на 150-годишнината от рождението на Ганди. Тогава беше валидирана и пощенска марка с облика на легендарния лидер, създадена от проф. Стоян Дечев. Сегашното събитие е инициирано от скулптора проф. Емил Попов, художника проф. Станислав Памукчиев и индолога Йорданка Боянова.

Основната част от изложбата обхваща темата за ненасилието с творби на Валентин Старчев, Георги Чапкънов, Павел Койчев, Светлин Русев, Емил Попов, Станислав Памукчиев, Иван Русев и др. Със свои произведения са представени също Нагджи Пател (Индия), Зиятин Нуриев (Турция), Благица Здравковска и Ристо Станковски (Северна Македония). Специален акцент в изложбата е уникален портрет на Махатма Ганди, рисуван от големия български художник Борис Георгиев.

Програмни винили и филми представят документално принципа за ахимса чрез образа и посланията на Ганди и негови съмишленици.

Ахимса е една от индийските „ями“ или препоръките, които засягат отношенията на човек със заобикалящия го свят и със самия себе си. Превежда се като невраждебност в мисъл, думи и действия. Висшата форма на ахимса е разбирането, че всичко във Вселената е свързано. Това поражда чувство на загриженост към всяко нещо в природата, към всеки човек в света и всяка клетка в собственото ни тяло.

Творбите, представени в Художествената галерия, могат да бъдат разгледани до 18 февруари.

Още от Русе

Още от Галерия

© 2019 Thesite All rights reserved!