Имен ден празнуват Денис, Денислав и Денислава

3 октомври Православната църква почита паметта на св. Дионисий Ареопагит

В библейската книга "Деяния апостолски" наред с другото се говори и за проповедта на свети апостол Павел в Атина. В този град, прочут със своите философи и езически храмове, апостолът забелязал един жертвеник, на който имало надпис: "На незнайния Бог".

Затова на събрание от знатни и учени атиняни в Ареопага, върховния съвет в Атина, апостолът обявил, че дошъл при тях да проповядва за Оня Бог, Когото атиняни, без да знаят, почитат, Който е създал целия свят и дава на всички живот, дихание, всичко. Той обяснил на своите слушатели разликата между Този вездесъщ и всемогъщ Бог, и бездушните идоли, на които те се покланяли. Говорил им също за възкресението на Христос, Който проповядвал покаяние и вечен живот и ще дойде да съди света, информира VESTI.

Повечето от атиняните се отнесли недоверчиво към това ново учение.

Но между слушателите имало и такива, които повярвали на думите на светия апостол и се обърнали към вярата в Иисус Христос. Между тях бил и Дионисий, член на Ареопага. След проповедта на апостол Павел сърцето на Дионисий се разтворило да приеме в себе си вярата в истинския Бог. И той се покръстил заедно с целия си дом.

По-късно Дионисий придружавал апостола, като негов ученик и сподвижник.

В продължение на три години бил неотлъчно с него, като непосредствено от него изучавал словото Божие. Защото отначало Христовото учение не било записано, а се предавало устно: от апостолите - на техните приемници, от тях - на следващите, и т.н.

Скоро след това апостол Павел го изпратил да проповядва в Атина в сан епископ.

Той видял също другите апостоли и заедно с тях бил в Йерусалим при успението на Божията майка. Според преданието свети Дионисий проповядвал и в Галия (днес Франция), където при гонението от император Домициан много пострадал и накрая бил убит с меч в 96 г.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Денис, Денислав, Денислава.

Името Денис означава "прослава деня и светлината".

 

Източник: DunavMost

Още от Актуално

Още от На тази дата

© 2019 Thesite All rights reserved!