Изложба посветена на кампанията против насилието над жени и момичета

Изложби 08.12.2020 | 05:12ч.

Днес с подкрепата на Община Русе в Доходното здание беше открита тематична фото експозиция по повод кампанията „16 световни дни срещу насилието над жени и момичета”, организирана от Сдружение „Център Динамика”, Зонта Интернешънъл – Русе и Сороптимист Интернешънъл – Русе. Тази година събитието преминава под мотото „Да оцветим света в оранжево“ и има за цел да даде повече гласност и ефективна превенция срещу домащното насилие за елиминиране на насилието срещу жените, децата и възрастните хора в България.

Каузата подкрепиха: фотограф: Мирослав Георгиев PhotoMirocle; грим: Антония Чепарова Art kozmetik studio; Елица Митева и Денислава Кунчева - актьори от театър „Пирон” към РУ „Ангел Кънчев”; Луи Коопманс – ученик от ХІ клас на АЕГ “Гео Милев”.

„В 21-ви век е немислимо жени да умират заради домашно насилие", заяви заместник-кметът на Русе Енчо Енчев. Той благодари на Сдружение „Център Динамика“ за осигуряването на безопасност и психическо спокойствие за пострадалите от насилие в социалната услуга Кризисен център.

По данни на ООН през 2019 г. 243 млн. жени и момичета по света на възраст между 15 и 49 години са били подложени на насилие от своите партньори. В България от началото на годината до м. октомври 2020 г. по официални данни на МВР жертвите са 17 жени, убити от най-близките си хора – съпрузи, интимни партньори или роднини.

Отчита се сериозно увеличение на работата с пострадалите в консултативните и кризисни центрове, и ескалация на домашното насилие от началото на пандемията.

Тематичните фотоси ще бъдат на разположение на гражданите и гостите на град Русе в периода 08.-10.12.2020 г. от 09.00 ч. до 17.00 ч.

Още от Изложби

© 2019 Thesite All rights reserved!