Изложба разказа историята на БНТ

Изложба посветена на 60-години от създаването на Българска национална телевизия ще бъде открита утре в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей. Експозицията е озаглавена „Хората и техниката в телевизията – от филмовата лента, през рулоните до дигиталната памет“. Тя проследява развитието на техническите средства за създаването на телевизионна продукция от началото на излъчването на сигнал през 1972-а година в Русе. Показани са различните етапи на усъвършенстване на телевизионните камери и звукозаписни устройства, подвижните и репортажните телевизионни станции, пултовете за излъчване на готовата продукция. Експозицията представя също и съвременните носители на образи и картини.

В изложбата са включени уникални експонати от зараждането на телевизионното излъчване в Русе, сред които студийни камери „Бош“  и „Томсън“, магнетофон и тонколона „Награ“, звукова маса „Тесла“, видеомикшери и конвертор PAL Secam. В средата на 20-и век по политически причини - в Източна Европа е внедрена френската система за цветна телевизия SECAM. Тъй като за нея почти не се произвеждала студийна апаратура, дълго време видеосигналите в регионалните телевизионни центрове са били по системата PAL и са се преобразували в SECAM, преди да влязат в предавателя.

Изложбата „Хората и техниката в телевизията – от филмовата лента, през рулоните до дигиталната памет“ ще остане в русенския музей до края на годината.

Още от Изложби

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!