Изложба в Русе разказва за 45 дни от живота на малко скално орле

Изложбата „Поглед към гнездото на скалния орел“ на Ивайло Ангелов, докторант в Националния природонаучен музей при БАН, е представена в Екомузея с аквариум в Русе. 

В периода 2021-2023 година той изследва скалния орел в България. Целта му е да осъществи първото в страната картиране на всички гнездови територии на този вид, да проучи заетостта на птиците в семейни двойки, да отчете възрастовата им структура и да изследва храната им. 

За целта е инсталиран фотокапан със сензори в обитаемо гнездо на скален орел, който прави 12 900 снимки за период от 45 дни – времето, в което едномесечното орле, отглеждано в наблюдаваната среда, израства и отлита. 

Ангелов казва, че за заснети много любопитни моменти. „Една категория любопитни моменти са за разделението на работата на половете. Мъжкият основно носи храната, а женската топли малкото през деня и нощта. Мъжкият носи малко повече гнездови материал, а женската добавя зелени клонки, като почиства и хранителните остатъци от гнездото. Мъжкият има грижата да прогонва и орли – натрапници, както и други хищни птици“, обяснява Ангелов и допълва: „Малкото орле си живее живота – хранят го, расте и в един момент започва много интензивно да маха с криле, за да тренира летателните си мускули, защото чрез полета ще се изхранва в бъдеще“. 

Проучването установява 93 територии, заети със семейни двойки. Наблюденията показват също, че видът е на границата на изчезването в Югозападна България, където са се запазили единични екземпляри.

„Тази работа за мен е страст, огромно удоволствие и голямо приключение. Изисква се добро познаване на природата и разпознаване на хищните птици. Често работя от големи разстояния – наблюдавам орлите от три-четири километра. Работата е в трудни полеви условия – в дъжд, сняг, студ. Придвижвам се по лоши черни пътища“, казва Ивайло Ангелов. 

Изложбата може да бъде видяна в Русенския екомузей до 7 април тази година.

Източник: РусеИнфо

Още от Русе

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!