Известни са предложенията за Националната литературна награда "Елиас Канети" 2023

Култура Книги 06.06.2023 | 03:06ч.

На 31 май изтече крайният срок за прием на предложения за носители на Националната литературна награда „Елиас Канети”, чието десето издание се провежда тази година. Наградата е учредена от Община Русе и Международно дружество „Елиас Канети” през 2005 г. по повод 100-годишнината на родения в Русе писател-нобелист Елиас Канети.

С престижната награда се удостояват български автори в областта на белетристиката и драматургията за съвременни творби, публикувани и реализирани за първи път в последните 2 години, които кореспондират с духа и идеите на космополитния писател-хуманист.

Постъпилите от 12 български издателства предложения са 44, като 43 от тях са в раздел „Белетристика“ и едно – в раздел „Драматургия”. В жанрово отношение, освен романи, сред конкурсните издания има сборници с разкази, новели и пиеси.

Четиринадесет са предложенията на едно от най-големите български издателства „Жанет 45”, между тях са и най-новите книги на носителите на НЛН „Елиас Канети“ за 2009 – Ивайла Александрова („Оловна тишина“) и за 2015 – Христо Карастоянов („Петият вагон и други истории“). Издателство „Сиела“ участва в престижния форум с осем предложения, между тях е романът „Черна светлина“ на Галин Никифоров – носител на наградата за 2011. А шест са заглавията, с които  издателство „Хермес“ се включва в конкурса, като едно тях е  романът „Късна смърт“ на носителя на наградата в раздел „Белетристика“ за 2021 – проф. Иван Станков. Списъкът на издателствата, изпратили своите предложения, се допълва от „Обсидиан“, „Ерго“, „Палимпсест“, „Огледало“, „Софтпрес“, „Книгомания“, „Лексикон“, „Екрие“ и „Мусагена“.

Сред авторите, които участват в надпреварата за НЛН „Елиас Канети“ тази година, са и: Стефан Цанев, Неда Антонова, Владимир Шумелов, Владимир Зарев, Михаил Вешим, Теодора Димова, Здравка Евтимова, Владимир Левчев, Веселина Седларска, Петър Денчев, Жюстин Томс, Кристин Димитрова, Виктория Бешлийска, Николай Терзийски, Радослав Бимбалов и др.

Предстои сформирането на 7-членна комисия, назначена със заповед на кмета на Община Русе, която ще определи номинираните и носителите на НЛН „Елиас Канети” 2023. Съгласно регламента на наградата в състава на комисията влизат: двама литературни критици; един театрален критик; изтъкнат български автор, носител или номиниран за НЛН „Елиас Канети”; един представител на Международно дружество „Елиас Канети”; един представител на ОбС – Русе, посочен от Постоянната комисия по култура, както и един представител на Община Русе.

По традиция, имената на номинираните и победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония – концерт, организирана от Община Русе, в навечерието на Деня на народните будители. Статуетката – бронзова фигура, изработена от скулптора Мая Кубратова, се придружава от диплом и парична награда в размер на 5 000 лв. за белетристика и 2 000 лв. за драматургия.

Още от Култура

Още от Книги

© 2019 Thesite All rights reserved!