Композиторът и диригент Васил Казанджиев е една от емблематичните фигури на Русе

Композиторът и диригент Васил Казанджиев е една от емблематичните фигури на Русе, които със своя авторитет, със своята историчност допринасят за многообразния културен лик на дунавския град. Той е една от личностите, които Русе ражда, възпитава и дарява на цяла България като безценно богатство от националната културна съкровищница.

Васил Казанджиев е роден през 1934 г. в Русе. Още десетгодишен започва да композира. Първите му учители по композиция и дирижиране са Константин Илиев и Добрин Петков. През 1957 г. Казанджиев завършва Държавната музикална академия – в класа по композиция при проф. Панчо Владигеров и дирижиране при проф. Влади Симеонов. Лауреат на VI Международен младежки фестивал в Москва (1957) за “Симфониета” за голям оркестър (председател на журито – Дм. Шостакович).

Диригентската си кариера Васил Казанджиев започва в Софийската народна опера, където работи седем години, като през този период поставя и дирижира редица български и чужди опери и балети.

През 1962 г. основава и ръководи камерния ансамбъл “Софийски солисти”, с който концертира с голям успех у нас и в чужбина в продължение на 15 години. В периода 1978 – 1993 г. е главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Той е желан гост на много симфонични оркестри у нас, гастролира с изключителен успех в почти всички европейски страни, САЩ, Канада, Африка, Япония, Южна Корея и др. Изкуството му е регистрирано в много записи на Българско радио, Балкантон, Хармония мунди (Франция), Кибатон (Япония) и други фирми от различни страни.

Васил Казанджиев съчетава в себе си висок професионализъм с широка музикална култура и развита творческа интуиция. Затова неговите интерпретации на произведения от различни автори, стилове и епохи се отличават с дълбочина, стилна автентичност и заострена съвременна чувствителност.

Едно от големите имена на съвременното музикално творчество, забележителен диригент и педагог, професор по оркестрово дирижиране в НМА “Панчо Владигеров” и един от най-талантливите български композитори, Васил Казанджиев е мащабна личност със силно въздействие върху поколения български музиканти. Автор е на голям брой симфонични и камерни произведения – осем симфонии, редица сонати и инструментални концерти, „Картини от България”, „Живите икони”, „Празнична музика“, „Апокалипсис”, „Илюминации”, Симфония концертанте за саксофон, пиано и оркестър, девет струнни квартета, клавирен квинтет, балетна музика и др., както и на много театрална и филмова музика. Характерни особености на неговия стил са ярка експресия, богата палитра от тембри, артистичност, философска задълбоченост и виртуозна композиционна техника.

През 2005г. Васил Казанджиев е избран за член-кореспондент, а през 2009г. – за Академик в направление „Творци на изкуството“ на БАН.

Програмата, която ще чуем на 1 март в симфоничния концерт „90 ГОДИНИ – ВАСИЛ КАЗАНДЖИЕВ“, е конструирана от неговия ученик Йордан Камджалов. Тя поставя една до друга една от ранните му творби и едно от най-новите му произведения, което ще има своята русенска премиера с ексклузивното участие на очарователната талантлива пианистка Надежда Цанова. В програмата съвсем не случайно присъства и Пета симфония на Дмитрий Шостакович, чието признание и доверие в таланта на Казанджиев е регистрирано още в началото на 1960-те години, когато тогава младия български композитор е забелязан от Шостакович и става лауреат на награда за модерна композиция. Двамата творци се срещат на една концертна сцена именно в Русе през 1965 година в афиша на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. С гордост русенци могат да споделят, че и двамата композитори са почетни граждани на Русе.

Заповядайте на 1 март, от 19.00 часа, в зала Филхармония на симфоничния концерт „90 ГОДИНИ – Васил Казанджиев„.

Диригент – Йордан Камджалов

Солист – Надежда Цанова, пиано

Концертмайстор – Тамара Лазарова

Оркестър на Държавна опера – Русе

В програмата:

В. Казанджиев – “Виртуозни движения”, “Празнична музика” (“Псалми и ритуали”)

Д. Шостакович – Симфония № 5

Източник: РусеИнфо

Още от Култура

Още от Предстоящи събития

© 2019 Thesite All rights reserved!