Концерт за денят на майчиния език препълни Пленарна зала

Култура Концерти 23.02.2020 | 05:02ч.

С концерт в Пленарна зала на Община Русе беше отбелязан Международния ден на майчиния език. Празникът премина под наслов „Родна реч“.

Празничната програма беше изключително пъстра и богата, а нейното начало беше дадено с изпълнение на националния химн и стихотворението „Език мой роден“. Веднага след това прозвуча песента „Една българска роза“ от победителката в множество музикални конкурси Петя Георгиева. По време на тържеството бяха представени и множество песни и танци, характерни за всяка от турската, арменската, еврейската, татарската, а също и руска култура.  Организатори на събитието са Дружеството за културни връзки с Турция „Гюнеш“ – гр. Русе, местния Руски клуб, клуб „Червена роза“, Организацията на евреите в България „Шалом“, Сдружението на татарите „Асабай“, както и Народните читалища „Гюнеш-2012“ в Русе и „Отец Паисий 1927“ в село Мечка, община Иваново.

Международният ден на майчиния език е обявен от Генералната конференция на ЮНЕСКО на 17 ноември 1999 г. и се отбелязва ежегодно от 2000-та година насам с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие. Според ЮНЕСКО всяка инициатива за насърчаване и разпространение на майчин език e не само част от езиковото многообразие, но и пособие за повишаване на осведомеността относно езиковите и културни традиции по света и вдъхновява солидарност, основана на разбиране, толерантност и диалог.

 

Още от Култура

Още от Концерти

© 2019 Thesite All rights reserved!