Кратки видеофилмчета популяризират работата на Русенския музей

Култура 13.05.2020 | 11:05ч.

В YouTube-канала на Община Русе - „Култура Русе / Ruse Cilture“ могат да бъдат видени кратки филми за едни от най-популярните събития от дейността на Регионален исторически музей – Русе. Продукциите разказват за инициативата Нощ в музея, премиерата на спектакъла „Ерна и Маму“, която е част от традиционната Театрална ваканция в музея, както и две издания на Панаир на музейните изложби.

Видеото, посветено на Панаира на музейните изложби през 2018 г., разказва за единственото у нас по рода си събитие, посветено на музеите и тяхната дейност. Показани са моменти от откриването, презентациите, работните панели, кратки интервюта с организатори, български и чуждестранни гости, както и награждаването на отличените в конкурса за на самостоятелна или съвместна мобилна изложба.

През 2018-а г. Панаирът на музейните изложби събра в Русе повече от 100 участници и гости. Негови организатори са Министерството на културата, Регионален исторически музей – Русе и  Община Русе. Форматът има за цел споделяне на добри музейни практики в експозиционната дейност и представяне на готов продукт – временни експозиции. Панаирът работи в посока на поддържане на устойчив интерес към мобилността на колекциите като инструмент за обмен на идеи, знания, опит. Той спомага за подобряване на процесите по съхраняване и споделяне на наследството.

Гости на форума бяха директорът на Музея на Македония г-н Гордан Николов, д-р Од Ле Гуенек, Университет Хериот-Уот, Единбург, Лидия Милашинович, Национален музей – Кикинда, Сърбия и д-р Лидия Никошевич, Етнографски музей на Истрия, Хърватска.

Още от Култура

© 2019 Thesite All rights reserved!