Край на извънредното положение, носенето на маска на закрито остава

Актуално 13.05.2020 | 08:05ч.

Точно два месеца, след като в страната ни беше обявено извънредно положение в опит да се ограничи заболеваемостта от COVID – 19, то ще бъде омненено. За изминалите два месеца обаче, заразата значително промени ритъма на социалния и икономическия живот у нас.

Припомняме, че извънредното положение беше обявено с единодушно решение на управляващи и опозиция на 13 март. Първоночално то беше за един месец, а по-късно беше удължено с още един. С набелязването на първите мерки от страна на институциите обстановката се нормализира. В столицата и големите градове започна усилена дезинфекция на обществени места и сгради, а театри, кина, спортни зали и паркове затвориха врати за посетители. Въпреки че броят на заболелите ежедневно нарастваше, страната ни се нареди на едни от челните на позитивната статистика в Европа и запази едни от най-ниските нива на заболеваемост и смъртност.
Със затоплянето на времето започна и разхлабването на мерките, които отпадаха една по една, а страната ни започна да се завръща към нормалния си ритъм на живот. Отвориха парковете, позволиха разходките в планината, а летните градини и терасите на заведенията отново заработиха. При определени условия вече ще могат да функционират кината и театрите.
Врати за посетители, но при определени условия, ще отворят още хотелите и местата за настаняване.
Част от мерките обаче ще останат в сила и след изтичането на срока на извънредното положение. На този етап например продължава да е задължително носенето на предпазни маски на закрити обществена места и в градския транспорт.
Депутатите вече приеха промените в Закона за здравето, които дават възможност на Министерски съвет да обявява извънредна епидемиологична обстановка, по предложение на здравния министър. За това има набелязани и конкретни критерии.

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!