Крушунските водопади – любимо място за разходка

През последните години Крушунските водопади станаха едно от най-любимите места на малки  и големи за разходка през почивните дни. Водопадите, които представляват поредица от такива са разположени до село Крушуна от където идва и името им. Каскадата е известна със своята живописност. Тя представлява дълга бигорна каскада, отделните стъпала на която са самите водопади.

Крушунските водопади се намират на северния склон на Деветашкото плато в средния Предбалкан. Каскадата се образувала по протежение на река Пройновска извираща от Крушунската пещера. Първият и най-голям водопад от каскадата е 15-метровият Пръскалото който, заедно със следващите ненаименувани по-малки водопади, носят общото название Крушунски водопади.

Цялото Деветашко плато е богато на карстови образувания. В непосредствена близост до водопадите се намират множество пещери някои от които са Маарата, Урушка Маара, Бонинска пещера и др. А на 15 км западно се намира известната Деветашка пещера.

Мястото е много красиво. Екопътеката води туристите покрай повечето интересни водопади, езерца и земни форми. Могат да се видят толкова много и интересни естествени образувания – водопади, водопадчета, извори, бързеи, цели каскади.

Туристическата пътека започва от около половин километър южно от селото и до нея се достига по път около който има възможности за паркиране. Тя криволичи нагоре срещу течението на реката и накрая достига до първият и най-голям водопад от каскадата – Пръскалото и пещерата, от която извира реката. Има множество мостове, позволяващи на туристите да разгледат местността.

През 13-14 век на това място се е намирала Крушунската обител на монаси-исихасти, за което свидетелстват и запазените скални ниши и килии.

Крушунските водопади, несъмнено, са едно от  най-красивите и интересни места за посещение и туризъм в България. При това, до тях се стига доста мързеливо – с кола. В допълнение, човек може да ги обходи по сравнително кратка екопътека, без много усилия. Всичко това ги прави и една от най-посещаваните природни забележителности у нас в последните години.

Който е ходил там преди повече от 4-5 години, когато каскадата не беше все още толкова популярна, вероятно ще се изненада, ако отиде сега, от развитието на района – заведения, къщи за гости, голям плувен басейн …

Водопадите „работят“ през цялата година и разходката покрай тях почти винаги носи свежест и приятно изживяване, а и лек мирис на скара в някои части на парка.

Още от Туристически дестинации

© 2019 Thesite All rights reserved!