Маестро Емил Табаков и неговият творчески път

Лицата на Русе 08.10.2019 | 10:10ч.

Емил Табаков е роден на 21 август 1947 г. в град Русе, България. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в град София със специалностите дирижиране при проф. Влади Симеонов, контрабас при проф. Тодор Тошев и композиция при проф. Марин Големинов. 

Диригент на Русенската филхармония (1976­-79 г.), Камерен ансамбъл “Софийски солисти” (1979-­87 г.). Диригент и главен художествен ръководител (1985­-2000 г.) и генерален музикален директор (1994-2000 г.) на Софийска филхармония. Художествен директор и диригент и на Белградската филхармония (1994­-99 г.). От 2000 г. е диригент в Анкара и артистичен директор на Новогодишния музикален фестивал –­ София. През 1997 г. Емил Табаков е министър на културата на Република България.

Емил Табаков е гостувал с ръководените от него оркестри, а също и като гост-диригент  в Германия, Англия, Дания, Швеция, Полша, Франция, Италия, Русия, Испания, Румъния, Австрия, Швейцария, Белгия, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Еквадор, Колумбия, Куба, Бразилия, Израел, Холандия и др. Дирижирал е оперни спектакли в теaтър “Ла Фениче” (Венеция), Теaтър “Реджо” (Торино), концерти на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Радио Франс, Националния оркестър “D'ile de France”, Националните оркестри на Лил, Лорейн, Нант, Кан, Симфоничния оркестър на Авиньон, Симфоничния оркестър на Арена ди Верона, Симфоничния оркестър “Чайковски” на Московското радио, Симфоничния оркестър “Нова Русия”, Нов филхармоничен оркестър на Вестфален, Бохумски Симфоничен оркестър, Сеулска Филхармония, Симфоничния оркестър на Токио Сити, Симфоничния оркестър на Рио де Жанейро, Симфоничния оркестър на Сао Паоло, Симфоничния оркестър на Щат Мексико, Симфоничния оркестър на Монтерей, Филхармония “Джордже Енеску” (Букурещ), Атински филхармоничен оркестър, Държавен Симфоничен оркестър на Истанбул, Симфоничния оркестър “Борусан” (Истанбул), Президентски Симфоничния оркестър - Анкара и др.
Репертоарът на Емил Табаков включва голямо разнообразие от оперни и симфонични произведения от класиката, романтизма и съвременни автори.

Осъществил е записи на повече от 250 симфонични и оперни произведения  на компакт дискове за Балкантон (България), Елан (САЩ), Капричио Делта (Германия), Мега-Мюзик (България), Пентагон (Холандия), Гега Ню (България), Еми, Наксос.
Носител е на престижни национални награди в областта на музиката. Музикант на Годината на Българското Национално Радио за 1992, Мъж на годината на Международния библиографичен център в Кеймбридж, през един от 100 най-добри професионалисти според Международния биографичен център за 2012 година е –Англия. 

Композитор

„В своята концертна музика, както и в симфониите си , Емил Табаков настоява на подбора и динамичното, мащабно развитие на малък по обем, но концентриран тематичен материал. Музиката на Табаков е музика на движението; тя рядко ни пренася в пространства на съзерцание или застинало спокойствие; движението й напред във времето се обуславя от великолепната композиторска техника, с която той работи материала, превръщайки го в музика на тези и антитези, на кулминации и спадове.

Това е музика на контраста, на оркестровите избухвания, но и музика, която може да покори тишината с красиво оцветена звукова комбинация. Табаков обича възможностите и метаморфозите на оркестровия звук. Всяка оркестрова творба прави силно впечатление с виртуозното третиране на оркестъра. Може би това е причината за доминиращия брой оркестрови произведения в творчеството му.”

Емил Табаков е автор на девет симфонии, концерти за оркестър, концерти за различни инструменти, Реквием по латински текст, камерни и солови проиведения. Повечето от тях са написани по поръчка на Международни фестивали и известни изпълнители. издадени са на CD за звукозаписни компании- Naxos, Gega, Balkanton, отличени са с национални награди и са често изпълнявани в България, Германия, Португалия, САЩ, Япония, Финландия, Франция, Австрия, Турция и др.

Източници: http://www.emiltabakov.com

Уикипедия

Още от Лицата на Русе

© 2019 Thesite All rights reserved!