Международен турнир по водна топка за ветерани започва днес в Русе

Актуално 16.07.2021 | 10:07ч.

Десетият международен турнир по водна топка за ветерани започва днес в Русе. В него ще участват отборите ТРИТОН-Варна, СОФИЯ МАСТЪРС, ПАЛЕСТРА-Румъния, ЮРДИНГЕН-Германия и ЛОКОМОТИВ-  РУСЕ ВЕТЕРАНИ.

Водната топка в Русе има дълголетни традиции. Все още са живи легендите на този спорт в Русе – Стефан Станчев-Шишо, Любомир Минчев-Сильо, Александър Петров-Шано и  Тодор Керчев-Паная, Тодор Филипов и Александър Шпицер.

От 1998 г. сдружение „Клуб Олимпиец” поема финансирането на този спорт в Русе. Неговият председател Илиян Пенев-Мацола показва на практика как и колко един човек остава привързан за цял живот към любимия си спорт. И този човек става идеолог, организатор  и спонсор на международните ветерански турнири по водна топка в Русе в последните десет години.

Три дни /16-18 юли 2021 г./ плувният комплекс НОРД в Парка на младежта ще е домакин на поредния ветерански турнир по водна топка. Спечелилите ветеранските турнири в името на ватерполиста Иво Петров /приятел и съотборник на Илиян Пенев/ през годините са:

1-ви турнир 2012                    ЛОКОМОТИВ-РУСЕ

2-ри турнир 2013                    ЛОКОМОТИВ-РУСЕ

3-ти турнир 2014                    ОЛ СТАРС-ВАРНА

4-ти турнир 2015                    ОЛ СТАРС-ВАРНА

5-ти турнир 2016                    КВС-БУРГАС

6-ти турнир 2017                    ЛОКОМОТИВ-РУСЕ

7-ми турнир 2018                   ЮРДИНГЕН-ГЕРМАНИЯ

8-ми турнир 2019                   ЮРДИНГЕН-ГЕРМАНИЯ

9-ти турнир 2020                    ЛОКОМОТИВ-РУСЕ

Десетият турнир се уважава от много ветерански състави и ще започне още от петък, 16 юли т.г. В това юбилейно издание ще участват отборите ТРИТОН-Варна, СОФИЯ МАСТЪРС, ПАЛЕСТРА-Румъния, ЮРДИНГЕН-Германия и ЛОКОМОТИВ-  РУСЕ ВЕТЕРАНИ.

Откритият комплекс НОРД в Парка на младежта в Русе е единственият все още работещ басейн в големия крайдунавски град, построен специално за водна топка с размери 33,33 на 20 метра. Турнирният формат ще бъде мачове всеки срещу всеки, като за победа се присъждат 3 точки, а за равен – 1 точка. Общият брой мачове, които ще се изиграят, ще бъде 10. Те ще се проведат по правилата на FINA Masters, с размери на игрището 25 на 20 м, с време за атака 35 секунди, а като времетраене – 4 части чисто време по 5 минути. Лицензирани съдии от България и Германия ще съдийстват срещите в басейна.

Източник: Русемедиа

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!