Музикален пърформънс среща традиция и модерно изкуство

Среща на българската традиция с модерните изкуства ще представи на публиката в края на тази седмица музикалният пърформънс „Седемте чудеса на България“. Той ще бъде представен на 29 септември, неделя от 20 часа на площада пред Община Русе.

Екипът на Сдружение “Алтернативен свят Оренда” вдъхнови артистите от различни изкуства и ги събра да творят заедно за съхраняването на българския бит и култура и предаването му на бъдещите поколения. Те ще представят музикален пърформанс „Седемте чудеса на България“ в гр. Русе на 29 септември 2019 г. от 20:00 ч. на пл. „Свобода“ 6 по покана и с подкрепата на Фондация “Русе – град на свободния дух“. Съвременна режисура, пъстри носии, красиви орнаментирани песни, кръшни хора, ръченици, дигитална сценография и електронна музика ще разкрият магията на седем фолклорни области на България. Всяка от тях се отличава с богатство и многообразие на музикалното и танцовото народно творчество. Представени заедно фолклорните области са пример за пъстротата и разнообразието на българската култура и символизират обединението на народа ни.

Младите певци и инструменталисти – ученици от Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ ще „разказват“ истории от пиринската, странджанската, добруджанската, шопската, родопската, тракийската и северняшката фолклорни области. Автентичният фолклор ще бъде пресъздаден през техния поглед и става актуален и интересен за съвременното поколение.

Красотата на българския танц ще покажат танцьорите от Танцов състав „Хармония“ при Русенски университет „Ангел Кънчев“, които ще въвлекат публиката в действието на пърформанса чрез характерните за всяка област традиционни български танци.

Вниманието на публиката ще бъде привлечено и от дигитална сценография чрез характерни визуални елементи от седемте фолклорни области, създадена за събитието от Николина Недялкова. Започващ автентично, пърформансът се разгръща към съвременното звучене и завършва с обща песен, колаборация между автентичния български фолклор и модерния електроннен звук на Десислав Георгиев – AuroraX.

Музикален пърформанс „Седемте чудеса на България“ ще провокира възприятията на публиката и ще стимулира интереса й към изкуството, фолклора и живото културно наследство на България.

 

Още от Култура

Още от Забавления

© 2019 Thesite All rights reserved!