На 12 март, вторник, от 19 часа, в Голямата зала на Доходно здание Държавна опера - Русе ще представи мелодичната и красива опера на ДЖАКОМО ПУЧИНИ “ЛЯСТОВИЧКАТА".

Едно романтично завръщане с вечните теми за любовта и за драматичния житейски избор между идеалите и

неизбежността на реалната действителност, ще хвърлят в океана от емоции и героите в операта, и публиката, покорена от силата на мзикалните внушения!

Над всичко обаче, се извисяват любовта и красотата!

В ролята на Магда де Сиври ще се представи Нели Петкова, в Лизет  ще се превъплъти Теодора Чукурска, Борис Луков ще видим и чуем като Руджеро, а Пруние ще бъде Александър Баранов.

Диригент на спектакъла е Вилиана Вълчева, диригент на хора – Стелияна Димитрова-Хернани, а режисурата е на Татяна Соколова. Сценограф е Габриела Кърджилова, а художник на костюмите – Яна Дворецка.

 

 

“ “ЛЯСТОВИЧКАТА" на Пучини е произведение, което той създава в края на творческия си и житейски път.

За написването му получава  предложение във Виена, където е поканен да напише оперета и първоначално  отказва, но в последствие приема и сътворява тази прекрасна своя опера.

Характерна в "Лястовичката" е нейната ефирна музикална композиция, която оставя без дъх слушателя до самия край. И всеки от героите има своите собствени характерни музикални линии. Това е често срещано при композитора, но тук е силно заложено, особено в двете двойки Пруние - Лизет и Магда - Руджеро. Типично, като в оперета, имаме за първи път субретна и сериозна двойка.

В повечето свои оперни произведения Пучини залага в основата на веристичното либрето казуса за любовта и бедността. Когато недоимъкът влезе през прозореца, обикновено любовта излиза през вратата. Тук за разлика обаче, историята между метресата и студента не завършва с трагичен край.

В “Манон Леско”, “Мантията”и “Бохеми” смъртта върви паралелно с липсата на пари. Тук просто Магда напуска наивния Руджеро и се връща при по-възрастния, но богат Рамбалдо. Всички мечти, младежки блянове, истинска любов и щастие, се оказват невъзможна хапка в парижката действителност от началото на 20 век.

 На мен лично „Лястовичката“ ми е любимата опера, защото от моя гледна точка е един перфектен шедьовър в музикално-сценичната литература. Пучини със своя зрял гений хваща за гърлото и най-претенциозния оперен ценител и не го пуска дори и за момент. „Лястовичката“ е очеркът на епохата от началото на 20 век. Малко любов, много надежда и шампанско, както и стремеж към невъзможното!"

Това разказа тенора на Русенска опера – Борис Луков, който ще чуем в ролята на Руджеро в операта "ЛЯСТОВИЧКАТА" на гениалния Пучини.

Билети на каса Опера и на

www.ruseopera.com

Още от Култура

Още от Предстоящи събития

© 2019 Thesite All rights reserved!