На 23 март отбелязваме Световния ден на метеорологията

На тази дата 23.03.2021 | 10:03ч.

23 март е Световен ден на метеорологията. На този ден през 1950 г. влиза в сила конвенцията, с която се основава Световната метеорологична организация (СМО), в която членуват над 190 държави. Чества се в деня на влизането в сила на Конвенцията за Световната метеорологична организация /1950/ - специализиран орган на ООН, а се отбелязва се от 1961 г.

През 2021-ва година мотото на деня е „ОКЕАНЪТ, НАШИЯТ КЛИМАТ И ВРЕМЕТО“.

Първата метеорологична станция е изградена и открита в Русе през 1860 година. Станцията е разположена във Флотската кула, а днес в нея работят специалистите на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав в Русе. От тук започват първите редовни метеорологични наблюдения по нашите земи от 1866 година. Тогава те са правени в Австро-унгарското консулство в Русе по инициатива на консул Мартирут. Извършвали ги секретарите по поръчка на Австрийския метеорологичен институт във Виена за обслужване на корабоплаването по река Дунав – по указания на виенския метеоролог Юлиус фон Хан. Тази първа по българските земи метеорологична станция се помещавала в самото консулство и функционирала до 1872 година. Само няколко години по-късно - през 1879 година, със създаването на Дунавската флотилия, в Русе са положени основите на българския военен флот. Четири години по-късно, на 2 декември 1883 година, тогавашният й началник капитан-лейтенант Рождественски, прави постъпки пред Министерството на войната за построяването на метеорологична станция и закупуването на необходимите уреди. Ето защо, тази дата се смята и за рождена на Хидрографската служба на Военоморските сили. Пак тук – в рамките на Дунавската флотилия и морска част през 1884 г. се създава Хидрометрична станция. По-късно грижи за проучване и поддържане на корабоплавателния път полагат Портовият капитан в Русе командирите на Дунавската флотилия, Хидрографната бригада към Дирекцията за постройките на железниците и пристанищата, Дунавската измерителна служба със седалище в град Лом.

Проектът за строеж на метеорологичната станция е дело на австрийския архитект Фридрих Грюнангер и е осъществен през 1885 година. Сградата представлява оригинална каменна кула – красива и уникална за страната ни, издигната на ръба на 46-метрова тераса при старото устие на река Русенски Лом, върху останките на турската крепост Месихтабия и в близост до някогашните казарми.

От кулата моряците от Дунавската флотилия подавали сигнали към корабите и приемали техните отговори, а русенци дълги години я знаели като "Кулата на Рождественски". У нас тя е единствената, построена за метеорологична станция, и едновременно с това е служила за наблюдателен пост на моряците от Дунавската флотилия. Днес измерванията, които се правят от метеоролозите във Флотската кула продължават. Те се извършват на определен интервал от време. Измерват се температурата и влажността на въздуха, силата на вятъра, нивото на реката, както и количествата паднали дъжд и сняг. В едно от помещенията на Флотската кула могат да бъдат видени уникални уреди и инструменти от миналия век използвани в работата на Хидрометеорологината станция в годините назад.

Днес към Изпълнителна агенция Проучване и поддържане на река Дунав работят няколко хидрометеорологични станции. И ако станцията при Русе е първата и с най-дългогодишна дейност, днес метеоролозите следят речните нива и времето от още шест места - с. Ново село (открита през 1937 година), Лом (открита през 1911 година), Оряхово (открита през 1924 година), Никопол (открита през 1927 година), Свищов (открита през 1913 година) и Силистра.

 

Още от На тази дата

© 2019 Thesite All rights reserved!