На 5 август преди 143 години в Русе е поставено началото на Българския военноморски флот

На тази дата 05.08.2022 | 12:08ч.

На днешния ден преди 143 години в Русе се „ражда“ Българският военноморски флот. На 5 август 1879 година в 12 часа на четирите военни руски кораба „Опит“, „Взрив“, „Пордим“ и „Горний Студен“ се издигат български знамена и е изсвирен маршът „Шуми Марица“, с което се отбелязва раждането на българския Военноморски флот.

До тогава четирите плавателни съда са представлявали Морската част на Дунавската флотилия, чието седалище е било в Русе. По традиция втория неделен ден на м. август се отбелязва като Празник на Военноморските сили. Тази година датата е 14 август.

Преди 143 години родните ВМС са се състояли от три парахода, седем парни катера, една шхуна, един шлеп, пет гребни лодки и други съдове, подарени от Русия по инициатива на княз Дондуков-Корсаков. Официално на българска служба се водели 7 руски офицери – доброволци, начело с капитан-лейтенант Александър Е. Конкеевич, който е първия командир на Дунавската флотилия. Първият български офицер на служба във флота е поручик Александър Г. Фудулски, назначен през 1883 г. за командир на Портовата рота.

източник: ТВН

Още от На тази дата

© 2019 Thesite All rights reserved!