На 8 февруари 1828 г. е роден Жул Верн

На тази дата 08.02.2022 | 01:02ч.

Жул Габриел Верн е роден на 8 февруари 1828 г. в Нант, Франция. Той е най-голямото от петте деца на Пиер Верн, преуспял адвокат, и Софи Алот. Жул и по-малкият му брат Пол са изключително близки през целия си живот. Като момчета те обичат да четат в различни списания за пътешествия и да си фантазират за такива. Увличат се по кораби, искат да станат моряци. На дванайсетгодишна възраст Жул Верн успява да се качи на един кораб, който заминава за Карибските острови, обаче баща му го сваля на следващото френско пристанище. Влечението към мореплаването Жул Верн наследява по майчина линия – майка му е от известна фамилия на корабостроители и морски капитани.

Бащата на Жул Верн желае синът му да се изучи за юрист и му дава пари за тази цел. През 1848 г., след завършване на лицея в Нант, бъдещият писател заминава за Париж и започва да следва право. Там един негов роднина го въвежда в литературните кръгове и Жул Верн започва да публикува пиеси, повлияни от автори като Виктор Юго и Александър Дюма, с когото се познава и лично. Първата му пиеса е едноактната комедия „Пречупени сламки“ (Les pailles rompues), която се играе в Париж, когато авторът ѝ е на 22 години. Въпреки голямата си ангажираност с писането и спряната финансова подкрепа от страна на баща му, Жул Верн успява да се дипломира. Макар и с диплома на юрист, Жул Верн решава да не се върне при баща си и да работи в неговата кантора, а остава в Париж.

Жул Верн имал невероятна работоспособност. Той можел да седне зад бюрото в пет часа сутринта и да остане там до осем вечерта. За това време от перото му излизали една и половина печатни страници от нов роман, който с нетърпение очаквали издателите. Романите на Жул Верн бързо печелят огромна популярност по цял свят. Авторът няма образование на учен, нито опит като пътешественик, но отделя много време за проучване на материала за своите книги. Жул Верн се опитва да представя реалистично дори и най-малките подробности. За повече от 40 години той публикува по 1 – 2 книги годишно, чиито теми са с широк диапазон. Въпреки че пише за екзотични места, Верн не пътува много и единственото му пътуване с балон трае двайсет и четири минути.

Няколко седмици след своя 77-и рожден ден Жул Верн сериозно заболява. Почива тихо, в присъствие на семейството си, на 24 март 1905 г. Погребан е близо до дома си в Амиен. На гроба му е поставен паметник, на който е изобразен Жул Верн, излизащ от гроба с протегната към звездите ръка.

Всеки читател – малък и голям, обичащ пътешествията и откривателствата, може да намери в русенската регионална библиотека нещо за себе си от богатото творчество на Жул Верн – от юношеските романи „Плаващият остров“, „Плаващият град“, „Златният вулкан“, „Леденият сфинкс“, през „Дунавския лодкар“ – исторически роман из живота на българските революционери, до „Пътуване около света за 80 дни“,  „Капитан Хатерас“, „Капитан Немо“, „Децата на капитан Грант“ и много, много други.

 

Източник: Регионална библиотека " Любен Каравелов"

Още от На тази дата

© 2019 Thesite All rights reserved!