На ММД : Русенската опера припомня историята с премиерата на „Лето 893“

Премиера на операта „Лето 893“ от Парашкев Хаджиев с диригент Владимир Бошнаков ще направи тази вечер Русенската опера на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Спектакълът, който ще се играе от 19 часа в Доходното здание, се посвещава на 1130 години от Преславския църковно-народен събор – историческата кулминация на покръстването на българския народ.

Режисьор на оперния спектакъл е Пламен Бейков, сценографията и костюмите са дело на Денис Иванов, хормайстор е Стелияна Димитрова – Хернани, и хореограф – Весела Василева. В ролите ще се превъплътят Момчил Миланов, Добромир Момеков, Теодор Петков, Глория Пенчева и Петя Цонева, Даниела Караиванова и Нели Петкова, Стоян Стоянджов, Денис Иванов /гост/, Иван Пенчев, и Стилян Цветков. Участват оркестър, хор, солисти и балет на Държавна опера – Русе, както и артисти от Русенската детска опера с ръководител Свилен Димитров.

Директорът на културния институт и режисьор на спектакъла Пламен Бейков сподели,  че отдавна е имал идея да направят това произведение и очаква да се получи интересна постановка.

„Публиката ще се потопи в една средновековна приказка. Костюмите на хора на Русенската опера също са много интересни. Надявам се, че зрителите ще оценят работата на целия екип“, каза хормайсторът Стелияна Димитрова-Хернани.

В образа на Борис Михаил ще се превъплъти Момчил Миланов. Тази роля „за мен е предизвикателство в две посоки – от една страна е вокалното пресъздаване, а от друга е необходимо и актьорски присъствие. Русенската публика не трябва да пропуска този спектакъл“, каза той.

 

Източник: Русемедия

Още от Култура

Още от Предстоящи събития

© 2019 Thesite All rights reserved!