Националният конкурс за къс разказ "Мостове" ще представи сборника"Тайните от прашния гардероб"

Книги 27.08.2020 | 02:08ч.

На 5 септември от 11:00 часа в Регионална библиотека "Любен Каравелов" ще бъде представен сборникът "Тайните от прашния гардероб" от третото издание на Националния конкурс за къс разказ "Мостове". Сборникът се издава от ИК "Тюрзис". Запазена марка на сборниците "Мостове" е черно-бялата корица с червени букви. Автор на корицата тази година е Атанас Великов.

На събитието ще бъдат връчени и наградите на първите десет участници в конкурса за 2020 г.  Състезанието се провежда ежегодно в Русе, а организатори са Дамски писателски клуб "Фортуна" и Клуб "Мечтание", с подкрепата на Фондация "Русе – град на свободния дух" и с медийното партньорство на Дарик Радио. Освен номинираните разкази,  сборникът съдържа и осем бонус разкази и разкази по конкурсната тема от членовете на журито.

Всяка година в състезанието участват между 45 и 75 текста. От тях журито отличава десетте най-добри, сред които номинира шест с допълнителни награди: специалната награда на журито, на публиката и на всяка от четирите партниращи си организации. Тъй като добрите текстове винаги са повече от десет, четирите организации отличават по още два разказа.

През 2020 г. по време на изолацията, наложена от Националния щаб, дамите от "Фортуна" се впуснаха в две предизвикателства. Целта беше, докато всички скучаят по време на карантината, да се забавляват като пишат и четат текстове. Първото предизвикателство - "Машина за спомени", беше верижно писане на текст. В него се включиха 23 участници. Всеки от тях писа своята част в рамките на 24 часа и 1500 думи. Общият текст би могъл да се определи като новела или повест, но с 23 автори. Второто – "Земя без хора" – бе писане на разказ по зададено начало. В него се включиха осем участници. Всеки разказ започва с едни и същи 200 думи, но продължава по различен начин.

В конкурса и предизвикателствата участваха общо 35 участници от цяла България, както и българи, живеещи в чужбина.

Източник: Цветелина Георгиева - Дамски писателски клуб "Фортуна" - Русе

Още от Книги

© 2019 Thesite All rights reserved!