Николай Урумов става Хаджи Генчо в „Българи от старо време“ на Русенска Опера

Култура Опера 22.10.2019 | 03:10ч.

Премиера на оперетата „Българи от старо време“ ще представи пред публиката трупата на Русенската опера на 24 октомври. В една от главните роли публиката ще види и чуе любимият на мнозина актьор Николай Урумов. Билетите за първия спектакъл вече са изчерпани, казаха от културния институт. В постановката ще се включи и танцово училище Кукери.

Заглавието създадено по едноименната повест на Любен Каравелов се поставя за първи път на сцената на Държавна опера. Музиката е създадена от Асен Карастоянов през 1958 година. Година по-късно е и първото представление. Режисьор на спектакъла на русенска сцена е Аделаида Якимова Фурнаджиева. Диригент е Владимир Бошнаков. Художник е Иван Токаджиев, а костюмите са на операта в Стара Загора. Николай Урумов ще влезе в ролята на хаджи Генчо, а на сцената ще му партнират Теодора Чукурска в ролята на Янка, Стоян Стоянджов и Владимир Маринов, който ще влезе в образа на дядо Либен.

Решието да бъде поставен спектакъла в който се сблъскват млади и стари било взето още миналата година за да бъде част от спектаклите с които Държавна опера – Русе ще отбележи 70 години от своето създаване. В представлението ще се включи почти целият солистичен състав на операта. „Щастлива съм, а и за мен беше предизвикателство да работим по този спектакъл, защото в него се говори малко повече от колкото да се пее. Предизвикателство беше и за мен и колегите да обърнем езика, който се налага в България и да възстановим езика на Любен Каравелов, което не беше лесно“, коментира режисьорката Аделаида Якимова – Фурнаджиева.

Втората премиера на спектакъла ще бъде на 29 октомври.

Още от Култура

Още от Опера

© 2019 Thesite All rights reserved!