Официално откриване на МФ"Мартенски музикални дни"

Концерти Актуално 16.03.2018 | 10:03ч.

От 16 март до 1 април ще се проведе 58-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, организиран от Община Русе под патронажа на Министерството на културата.

Фестивалът ще предложи на публиката една богата и пъстра програма с над 40 събития, една оперна премиера и многобройни вълнуващи срещи с над 600 участника от 16 страни: България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Италия, Словения, Румъния, САЩ, Япония, Русия, Аржентина, Швеция, Холандия, Финландия и Корея.

Тържественото откриване на 58-то издание на МФ „Мартенски музикални дни“ 2018 ще се състои на 16 март, петък, в Доходно здание от 19 ч., а стартът е поверен на звездния състав Минчо Минчев – цигулка, Робърт Коен – виолончело и Емил Табаков, който ще дирижира Софийска филхармония. Те ще изпълнят Двоен концерт за цигулка, виолончело и оркестър от Й. Брамс и световната премиера на Симфония №9 от самия Емил Табаков – един от малкото творци на късния 20 и ранния 21 век, който не напуска жанра на симфонията. Девета симфония е завършена през 2015 г. и сега намира своята достойна сцена, на която за първи път да бъде представена пред публика.

Робърт Коен, признат в цял свят за един от най-значимите съвременни виолончелисти, концертира в България от 2000 г., като успешно работи съвместно със Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР и фестивала „Мартенски музикални дни“, на който свири не за първи път. Прави концертния си дебют едва на 12-годишна възраст в Royal Festival Hall в Лондон, а през последващите 40 години прави шеметна кариера и концертира по цял свят с едни от най-известните диригенти и ансамбли.

Минчо Минчев ежегодно гостува на МФ „Мартенски музикални дни“, като по традиция паралелно ще води и майсторски клас по цигулка, който всяка година се радва на голям интерес от страна на младите музикални таланти.

Своите впечатления от дългогодишното си приятелство и работа заедно, тримата виртуозни артисти споделиха пред журналисти на пресконференция, която се проведе днес.

В деня на откриването, 16 март, в 18 ч., един час преди първия концерт, влиза в ход паралелната програма на фестивала, с една впечатляваща изложба на картини от майстора на живопистаНиколай Русчуклиев. Тя е част от мащабната съпътстваща фестивална програма за малки и големи, която включва редица образователни концерти за деца и младежи, както и тематични изложби.

Партньори в реализацията на МФ „Мартенски музикални дни“ на Община Русе са Министерството на културата, Фондация „Америка за България“, Американското посолство в София, Фондация „Про Хелвеция“, Пушченс Перкашън Продъктс, Националният фонд за изкуства на Холандия, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Държавна опера – Русе, Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, Регионалната библиотека „Л. Каравелов“, Общинското предприятие „Русе арт“ и СМТДБ.

Генерален спонсор на този амбициозен проект от 14 години е Обединена българска банка. Сериозен дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе  и страната, сред които Инвестбанк АД, Мтел, Ирим – Русе, Монтюпе – България, Дунарит, Винпром, Дунав турс, БТБ България, Общински пазари, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“.

Официални медийни партньори: БНТ и БНР

Програма на фестивала: www.marchmusicdays.eu Билети: каса Опера и www.eventim.bg

Още от Концерти

Още от Актуално

© 2019 Thesite All rights reserved!