Операта представя Човешкият глас от Пуленк на 16 януари

Култура Опера 14.01.2020 | 09:01ч.

Държавна опера – Русе подготвя нов спектакъл за своята камерна сцена-фоайе. На 16-ти януари, четвъртък, от 19 часа на сцената на Държавна опера-Русе в Зала „Опера“ ще бъде представен спектакълът на камерната опера „Човешкият глас“ от Франсис Пуленк по либрето от едноименната пиеса на Жан Кокто. В солистичната роля пбликата ще види и чуе Теодора Чукурска. Режисьор на постановката е Аделаида Якимова – Фурнаджиева, а клавирния съпровод ще бъде на Божена Иванова.

Сопраното Теодора Чукурска, която е изпълнителка на единствената роля в моноспектакъла е възпитаничката на Академия „Санта Чечилия“, блестяща актриса и певица – задълбочен интерпретатор.

В България за първи път операта „Човешкият глас“ е изпълнена от сопраното Галя Йончева на концерт през 1974 година със Софийската филхармония с диригент Димитър Манолов. Русе, обаче, отново има своята първенствуваща роля. През 2007 година в Русе сопраното Виолета Шаханова участва в първата за страната сценична реализация на операта в камерния ѝ вариант с акомпанимент на пиано от Евгени Желязков. Десетилетие след това, отново за първи път в Русе, в световната музикална история тенорът Геориос Филаделфевс изпълнява моноспектакъла „Човешкият глас“ на камерната сцена на Русенската опера – един своеобразен творчески експеримент, който предизвиква интереса на публиката и днес в столичните театри.

Лирическата трагедия, както жанрово я определя композиторът, изобразява, чрез монологичната ситуация на последен телефонен разговор, раздялата на двама влюбени. Режисьорското предизвикателство в конкретния случай се изразява в това, да бъде представено по възможно най-сериозния и драматичен начин обсебеността, влюбеността и обичта в едно измерение, което достига до емоционална крайност.

Още от Култура

Още от Опера

© 2019 Thesite All rights reserved!