Операта представя премиерно Лето 893

Русенската опера ще представи премиерно "Лето 893" - на композитора Парашкев Хаджиев, на 27 март т.г. в Доходното здание в крайдунавския град. Събитието е част от международния фестивал "Мартенски музикални дни".

Директорът на културния институт и режисьор на спектакъла Пламен Бейков заяви, че премиерата се посвещава на 1130 години от Преславския църковно-народен събор.


"Отдавна имах идея на направим това произведение. Очаквам да се получи интересна постановка", каза Бейков.

Хормайсторът Стелияна Димитрова-Хернани обясни, че Парашкев Хаджиев е един от любимите й български композитори.  "Публиката ще се потопи в една средновековна приказка. Костюмите на хора на Русенската опера също са много интересни. Надявам се, че зрителите ще оценят работата на целия екип", каза тя.

Диригентът Владимир Бошнаков обясни, че "Лето 893" е изключително заглавие, което психологически е много силно.

В образа на Борис Михаил ще се превъплъти Момчил Миланов. Тази роля "за мен е предизвикателство в две посоки - от една страна е вокалното пресъздаване, а от друга е необходимо и актьорски присъствие. Русенската публика не трябва да пропуска този спектакъл", каза той.

Сценографията и костюмите са дело на Денис Иванов. В спектакъла участват солисти, хор, балет и оркестър на Държавната опера в Русе, както и смесен хор "Дунавски звуци".

Международният фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе ще продължи до 2 април тази година. Музикалният форум предлага на публиката 27 събития, представени от седем оркестрови и 11 ансамблови програми, два оперни спектакъла и хоров концерт.

 

"Мартенски музикални дни" се организира от Община Русе и с подкрепата на Министерството на културата.
 
 
Източник: arenamedia

Още от Култура

Още от Предстоящи събития

© 2019 Thesite All rights reserved!